cultura

Crítica

cinema

Mutacions orgàniques i rebuigs inorgànics

En els anys de la guerra freda, quan tot monstre extraterrestre era una al·legoria de l'anticomunisme, Howard Hawks i Christian Nyby van rodar La cosa, on es plantejava la hipòtesi que un vegetal pogués tenir forma humana i convertir-se en un visitant d'altres planetes. L'absurda premissa va tenir diàlegs de William Faulkner i el resultat es curiós. Als vuitanta, John Carpenter va donar una forma més intensa a l'operació fent que l'extraterrestre pogués adoptar forma humana i ficar-se dins del cos de qualsevol dels científics que estaven en la base d'operacions. La nova versió de l'holandès Matthijs van Heijningen explica les desventures dels primers científics en arribar al lloc i acaba on comença la pel·lícula de John Carpenter. Malgrat la seva condició de remake, la pel·lícula té prou força com per convertir-se en una eficient pel·lícula de gènere. Van Heijnningen sap perfectament com crear un clima de tensió en mig de l'aïllament, com fer funcionar les situacions d'angoixa entre els personatges i com aconseguir que no s'imposi la dictadura dels efectes especials.

El problema de La cosa radica que des del primer moment hi ha massa coses previsibles. Més enllà de les referències a Hawks/Nyby o a Carpenter, hi ha el paper jugat per una pel·lícula com Alien de Ridley Scott. Com el clàssic de la ciència-ficció dels noranta, tota la trama gira al voltant d'un ésser estrany que es fica dins del cos dels personatges, que els va aniquilant en una situació d'aïllament, fins deixar sola l'heroïna de la funció lluitant contra el monstre. Per fugir de tot allò previsible, La cosa introdueix algunes notes d'humor al voltant dels elements orgànics i inorgànics que hi ha a l'interior del cos humà. Qui té alguna pròtesi sembla ser que no viu amb un monstre dins del seu cos.

La cosa
Director: M. van Heijningen Jr.. Int.: Mary E. Winstead, Eric C. Olsen
EUA 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La cosa

«La cosa»

Gènere: Thriller
Direcció: Matthijs van Heijningen.
Intèrprets: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA