cultura

Òpera de Butaca

‘Operetta' guanya el premi Butaca al millor espectacle familiar en una edició en què triomfen ‘Agost' i ‘Coses que dèiem avui'

No és perquè sí que Operetta, l'espectacle dels banyolins Cor de Teatre, ha aconseguit gairebé omplir el Teatre Municipal de Girona les tres funcions que ha ofert aquest cap de setmana, ni que no hi hagi ni una sola entrada disponible per a les tres funcions que oferirà el proper cap de setmana a El Teatre, de Bescanó. Ni que hagi triomfat al TNC i al Poliorama, i que tingui una funció programada al Liceu pel desembre. Operetta, dirigit per Jordi Purtí (escena) i David Costa (música) i produït pel Centre d'Arts Escèniques El Canal i Somfònics, va guanyar ahir el premi Butaca al millor espectacle familiar, malgrat comptar amb una competència molt dura, com Gerónimo Stilton i una joia de les titelles com Mowgli, l'infant de la jungla, del Centre de Titelles de Lleida. Cor de Teatre s'ha fet mereixedor d'aquest premi en el seu segon muntatge com a companyia professional, després del Concert tempestiu. D'altra banda, Primer amor, una producció d'El Canal, que estava nominada en les categories de millor muntatge i millor actor, es va endur aquest segon premi, gràcies a la interpretació exquisida de Pere Arquillué.

En la cerimònia d'ahir al vespre, el Teatre Lliure, sala que va acollir la gala de lliurament de la 17a edició dels premis, va ser el gran perdedor de la nit. Cap de les sis nominacions de Gata sobre teulada de zinc calenta no va guanyar. Més sort va tenir el TNC, que va sumar tres dels sis a què aspirava Agost. Sens dubte, els Butaca són un bon reclam per incrementar les vendes d'entrades per a aquest espectacle, que ja van a un ritme considerable. Mig miler de persones van voler ser a la gala que, més enllà dels premis, es va confirmar com una trobada amistosa del sector. Els premis Butaca són els únics d'abast català que, a més, es concedeixen per votació popular. Enguany s'ha batut rècord amb 11.000 vots en la vintena de categories.

Els Butaca han repetit en la tria del millor director. Si l'any passat, l'actor Julio Manrique s'enduia la Butaca en aquesta categoria amb American Buffalo, ara rep la distinció per la seva idea de situar tres peces en un mateix espai a Coses que dèiem avui, de Neil Labute. Podia ser la nit per a Truca un inspector (6 nominacions), però es va haver de conformar només amb el premi a l'actriu de repartiment, que va ser per a Victòria Pagès. Gerónimo Stilton, millor musical, composició i caracterització, i la reposició de Nit de Sant Joan, millors actor (Jordi Llordella) i actriu (Annabel Totusaus) de musical, van ser els més ben valorats aquest any en aquest àmbit. L'èxit de públic del primer preveu una nova temporada aquest Nadal al Condal. Jordi Casanovas, el jove i prolífic dramaturg i director de Vilafranca del Penedès, que demà estrena Burundanga, de Jordi Galceran, a Temporada Alta, va guanyar el premi Butaca al millor text per Una història catalana, i l'espectacle Persona. Marilyn, de Krystian Lupa, estrenat també l'any passat a Temporada Alta, al Teatre de Salt, va guanyar el premi al millor espectacle internacional.

El palmarès

‘Agost':

Muntatge, actriu (A. Lizaran) i escenografia ( Glaenzel)

‘Coses que dèiem avui':

Petit format, direcció (J. Manrique) i actor de repartiment (O. Guinart)

‘Nit de Sant Joan':

Actor musical (J. Llordella), actriu musical (A. Totusaus) i vestuari (Amenós/Prunés)

‘Gerónimo Stilton':

Musical, composició (M. Guix) i caracterització (T. Santos)

‘Belmonte':

Dansa (Gelabert Azzopardi)

‘Primer amor':

Millor actor (P. Arquillué)

‘Truca un inspector':

Actriu de repartiment (V. Pagès)

‘Una història catalana':
Millor text (Jordi Casanovas)

‘Pluja constant':
Millor il·luminació (A. Faura)

‘Operetta': Millor familiar

‘Autoretrato': Millor estatal

‘Sagarra dit per Rosa Maria Sardà': Altres disciplines

‘Persona. Marilyn': Millor internacional

Trajectòria: Ros Ribas



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA