cultura

toc. cobla

de

Tradició i futur

Entre la petita allau de presentacions discogràfiques per a cobla que s'està produint darrerament sobresurt Fesomies, que recull bona part del catàleg de sardanes de Jordi Feliu. Malgrat que encara se l'etiqueti com a compositor jove, per la dilatada carrera que constata el seu historial se l'ha de considerar un creador consolidat que aposta per una perspectiva de la cobla en què destaca a parts iguals la tradició en la forma sardana i el gust estètic actualitzat. La cobla Selvatana fa en aquest volum una recreació de la seva obra, un conjunt de postals amb què retrata el seu entorn més personal.

Per la seva banda, la cobla Flama de Farners fa amb Convidats un gir molt interessant en la seva dinàmica com a conjunt instrumental i una aportació molt atractiva a la literatura per a cobla. El fet de convidar altres instruments tradicionals aliens a la formació, com la mandola, l'acordió diatònic, la viola de gamba, la tarota i el sac de gemecs, podria fer pensar en una revisió d'allò ja conegut. Molt al contrari, el volum convida l'oient a endinsar-se en una atmosfera en què trobarà lluïssors sonores sorprenents que el transportaran a dominis remots. La Rapsòdia per a tres quartans i cobla de Marcel Casellas actua com a introducció d'aquest recorregut de l'essència tradicional que finalitza amb la sorprenent Ingilberga, obra en cinc moviments de Paco Viciana que indica aquesta visió amb perspectiva actual i de futur. Dirigits per Jordi Molina, els de Santa Coloma de Farners fan una proposta en què llueix la seva extensió sonora en un projecte artístic ineludible, mentre que des del punt de vista interpretatiu demostren una maduresa musical per la qual abandonen l'etiqueta de jove per situar-se en el col·lectiu de formacions plenament consolidades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda