cultura

Crítica

teatre

Per fer comèdia

Atrets pel deliciós encant que proporciona sempre la idea de posar en escena alguna peça d'Anton Txèkhov, i el bon afer de Manel Dueso que ha anat mostrant al llarg de la seva dilatada i magnífica trajectòria artística, vam trobar-nos en mig d'un espectacle que, al cap de mitja hora, ja ens semblava del tot incomprensible: Txèkhov in love. Avorrir-se amb Txèkhov?

Just a l'entrada s'anunciava la conferència pronunciada per Ivan Ivànovitx Niujin Els danys del tabac, una conferència decretada per la seva esposa, la propietària d'una escola de música i d'un internat per a senyoretes, on Ivan Ivànovitx Niujin, l'espantaocells, fa tota mena de feines, des de donar classes de ball fins a portar la comptabilitat i fer-se càrrec de les set filles que la seva estimada senyora li ha encolomat. Txèkhov ironitza en aquesta petita peça, una perla en forma de monòleg d'estil lluminós, ple de detalls i observacions fugaces, confegint una mena de joguina tragicòmica que, amb el pretext d'una conferència en alguna ciutat de províncies sobre el tabac, elabora un personatge trist i xopat de melangia que va filosofant sobre l'existència, la felicitat, la convivència i la mediocritat. Aquest monòleg és l'eix central del muntatge i l'únic que funciona en la dramatúrgia, la qual es distorsiona amb la inclusió i l'estropell d'un parell de textos més: El prometatge i L'ós.

La idea de Manuel Dueso no funciona perquè els dos relats inserits s'interpreten amb un to displicent de guinyolada i de farsa antiga, amb un pesat estil vodevilesc, excusant l'astracanada pel fet d'ésser una representació casolana –perquè Ivan I. Niujin és afeccionat a fer teatre–, per distreure el públic durant la conferència. El resultat és desconcertant i d'un estil tan antitxekhovià que costa de creure.

Txèkhov in love
Director: Manuel Dueso
21 de desembre, Sala Muntaner


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA