cultura

de

gabinet. curiositats

Allò que no va dir Baudelaire de Delacroix

Visito l'antològica de Delacroix a Caixafòrum i reflexiono sobre allò que no va dir Baudelaire. L'autor de Les Flors del Mal va reivindicar Delacroix com el pintor que millor traduïa els dies més bells de l'esperit. I no és estrany que, entenent la pintura com a color i forma, trobés en Delacroix un far. És clar que a Baudelaire li anava molt bé Delacroix per contraposar-lo a Ingres, tal com explica Roberto Calasso a La Folie Baudelaire (Anagrama). Si Ingres esgota la línia florentina del dibuix que comença amb Rafael i acaba amb ell mateix (la seva pintura, en canvi, és més la reencarnació de Bronzino que del mestre d'Urbino), Delacroix estira el món venecià de Ticià i porta l'exuberància de Rubens a l'extenuació.

Però aquesta exposició també ens mostra les ombres del pintor. Els seus temes són sovint avorrits, massa literaris i automàtics, sense vida, reinterpretacions clàssiques tronades. La seva visió del sud em sembla folklòrica i insubstancial. Molts cops no troba la composició justa i en atacar la tela directament sense l'ajut previ del dibuix comet errors imperdonables en un artista de la seva suposada talla. M'interessa més quan dibuixa amb aquarel·la o quan es posa barroc i porta la pintura a la reducció de la taca. En canvi, quan es posa romàntic i moralista i ens ofereix forçades històries pretèrites o dones abillades a la turca amb cara de lluç bullit, em sembla massa tou, poc pintor per col·locar-se en el Panteó on Baudelaire i els seus compatriotes l'han situat tradicionalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós