cultura

Més Recull que mai

Rodolfo del Hoyo guanya el premi Joaquim Ruyra de novel·la i Jordi Llavina, el Rafel Cornellà. La jove italiana Lucia Pietrelli aconseguix el Benet Ribas de poesia

La cerimònia dels 48ns premis Recull reivindica la figura de l'escriptor Joaquim Ruyra

L'escriptor de Santa Coloma de Gramenet Rodolfo del Hoyo va guanyar ahir el Joaquim Ruyra, dins els premis Recull 2012, per la novel·la Llegir al metro. Es tracta d'un recull de relats breus, amb personatges que s'entrecreuen. El nexe d'unió de les diverses històries és, segons va detallar Del Hoyo, “les persones que caminen cap a si mateixes”. A partir de situacions traumàtiques –accident, malaltia, trencament familiar...– “s'enfronten al que es pensaven que eren”. Del Hoyo, actualment tècnic de cultura a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i que va ser assessor de Vicepresidència en època de Josep-Lluís Carod-Rovira, es presentava al premi per tercera vegada. Va explicar la insistència per inscriure el seu nom al costat d'altres com ara Montserrat Roig, Carme Riera, Jaume Cabré, Sílvia Soler o Maria Mercè Roca, “per la trajectòria del certamen i per la vinculació històrica a la reivindicació de la nostra identitat nacional”, va explicar.

La veterania de Del Hoyo contrastava amb la joventut de la guanyadora del premi Benet Ribas de poesia, Lucia Pietrelli. La italiana, veïna de Barcelona, va guanyar amb l'obra Esquelet, un recull de quinze poemes inspirats en una escultura. “Guanyar aquest premi m'ajuda: puc veure que el català m'accepta; estimo el català i ara el català m'estima a mi”, va dir.

El premi Josep Ametller de teatre va ser per a Jordi Portals Casanovas per l'obra Nebraska. Un text que explica la història d'un home que és a punt de ser mort a la cadira elèctrica en una presó d'aquest estat nord-americà. Portals Casanovas, que com Del Hoyo prové de la literatura infantil, va reivindicar aquest gènere. D'altra banda, el periodista Jordi Llavina va aconseguir el premi Rafel Cornellà pel retrat literari de l'escriptor i periodista Joan Rendé. Un text que es publicarà en aquest diari.

Reivindicar Ruyra

L'acte de lliurement de la 48a edició dels premis Recull va tenir Joaquim Ruyra com a clar protagonista. A banda que un dels premis porta el seu nom, el veterà periodista gironí Víctor Gay va guanyar el premi Salvador Reynolds per un article que reivindica la figura de l'escriptor, nascut a Girona i que va viure a Blanes. “Els tres alcaldes que ha tingut Girona des de la reinstauració de la democràcia han estat de lletres, però cap d'ells ha pensat que Joaquim Ruyra mereixia alguna cosa més que un carrer que rodeja la caserna de la Guàrdia Civil i unes plaques”, va afirmar Gay entremig dels aplaudiments dels més de 150 assistents a l'acte.

“La tirania més odiosa a què un estat pot sotmetre un poble és corrompre la llengua i desfigurar l'ànima.” Són paraules de Ruyra en els Jocs Florals del 1922 que ahir va utilitzar Ferran Mascarell, conseller de Cultura, per exemplificar que, malgrat totes les adversitats, Catalunya ha seguit endavant.

Joaquim Ruyra havia escrit a la revista Recull, fundada el 1920, que és l'organitzadora dels premis. Pere Reixach, el seu director, va anunciar que la pèssima situació econòmica que viuen la pot abocar al tancament. Això contrasta amb el bon moment dels premis, amb 202 obres inscrites. Josep Marigó, alcalde de Blanes, va destacar “l'esforç, la constància i el talent” que es plasma en els premis com el que necessita el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.