cultura

La crisi triomfa

Alguns dels còmics més venuts al Saló tenen a veure amb la situació econòmica; també triomfen els llibres que tenen una sèrie o una pel·lícula al darrere

Com a mitjà de comunicació de masses que pren la temperatura als diferents moments històrics, el còmic no ha estat aliè a l'actual situació de crisi i algunes de les novetats més venudes al Saló del Còmic tenen relació amb l'estat de l'economia.

Així, un dels best-sellers indiscutibles ha estat Simiocràcia (Mondadori), en què el jove Aleix Saló analitza amb ironia les causes de la crisi. Saló explica a aquest diari que “lamentablement, la situació fa que la gent s'interessi pels llibres relacionats amb el tema; per tal d'arribar a més gent, ja vaig decidir que el còmic tingués un format popular, de butxaca”. I, tot i no ser novetat, del mateix autor s'ha venut molt bé Españistán (EDT), que es va fer cèlebre gràcies a un vídeo a Youtube.

La mateixa Mondadori ha tingut entre els llibres més venuts Memorias de la Tierra, en què Miguel Brieva satiritza també el capitalisme. Significativament, una de les novel·les gràfiques més venudes de La Cúpula –juntament amb les obres dels veterans Gilbert Shelton, Liberatore i Joost Swarte, tots ells convidats– ha estat Entretelas, una crònica social en què Rubén del Rincón evoca els seus records d'infantesa per parlar del tancament d'una fàbrica tèxtil a la Catalunya obrera dels anys vuitanta. I ahir diumenge, eren nombroses les persones que feien cua perquè el dibuixant Manel Fontdevila els dediqués un exemplar de la seva recopilació d'acudits ¡La crisis está siendo un éxito! (Astiberri).

Una de les novetats més sol·licitades ha estat Sherlock Holmes i la conspiració de Barcelona (Norma), de Sergio Colomino i Jordi Palomé, que suma els al·licients del protagonisme de Barcelona i de la tirada popular d'un personatge que ha tornat al primer pla de l'actualitat gràcies a la sèrie de la BBC. I és que els còmics que tenen al darrere un suport mediàtic també tenen molta sortida. EDT ha venut molt bé [REC] Historias inéditas, de diversos autors, i Planeta DeAgostini, els còmics basats en la saga de George R. Martin Joc de trons i, novament, la sèrie Los muertos vivientes, dos casos acompanyats per sèries televisives de culte.

Les exposicions dedicades als cinquanta anys de Spiderman i al rellançament dels personatges de DC Comics han corroborat la vigència dels superherois, i des d'ECC expliquen que el més venut han estat els nous números u de Superman i de Batman.

Les editorials consultades per aquest diari afirmen que aquest any han tingut unes xifres de vendes que s'acosten a les de l'any passat. Des de La Cúpula expliquen que “si anys enrere la gent comprava tres o quatre còmics, ara en compren un després de triar-lo bé”. El Saló va acabar ahir amb una assistència de públic que l'organització xifra en 108.000 assistents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona