cultura

Quadern de cinema

El millor festival del món és l'epicentre de la cinefília global, però cal veure quin film serà objecte de linxament aquest any

Els crims de Canes

Certs models d'autoria no tenen cap altre remei que inspirar allà escamots de linxament

A Super-Cannes de J.G. Ballard es pot llegir una de les descripcions més ferotges del festival de Canes: “Al llarg de dues setmanes, La Croisette i els grans hotels esdevenien de bon grat una façana, l'escenari més gran del món. Sense saber-ho, les multituds que es congregaven sota les palmeres oficiaven d'extres, reclutats per fer el seu paper tradicional, i molt més segurs de si mateixos que els actors en qüestió, que semblaven incòmodes en baixar de les seves limusines, com si fossin criminals famosos portats a un judici popular davant el jurat del festival, un Nuremberg cultural i a gran escala, amenitzat amb seqüències de cinema que mostraven les atrocitats que havien ajudat a cometre.”

Potser el mateix Ballard es va sentir un criminal quan, l'any 1996, va visitar el festival amb motiu de l'estrena de Crash (1996), de David Cronenberg, adaptació d'una de les seves obres cabdals: la pel·lícula va rebre el premi especial del jurat, però també va ser víctima de la violència d'una premsa internacional que no va ser gaire receptiva a la radicalitat de la seva proposta.

La setmana passada va començar una nova edició del rei dels certàmens cinematogràfics i alguns dels qui ens hem quedat a casa –un servidor només ha a anat a Canes un cop: l'any en què Theo Angelopoulos es va emprenyar amb la Palma d'Or concedida a l'Underground (1995) de Kusturica– ens preguntem a quina pel·lícula li tocarà exercir el rol d'ase dels cops o d'obra provocadora / maleïda / malentesa / demonitzada en la selecció d'aquest any. Dit d'una altra manera: quin serà l'Anticristo (2009) de Lars Von Trier d'aquest 2012?

Amb una nòmina que inclou Wes Anderson, Audiard, Carax, Haneke, Kiarostami, Garrone, Cronenberg, Raygadas, Rosales, Apicahtpong Weerasethakul, Trapero, Pablo Larraín, Gondry i tants altres –entre els quals, un Raúl Ruiz que presenta obra pòstuma–, Canes s'afirma un any més com el rovell de l'ou del plaer cinèfil global, però un acaba tenint la impressió que certs models d'autoria, certes propostes extremes, no tenen cap altre remei que inspirar, en aquell context, escamots de linxament. Ho comentava l'altre dia amb un company que estava a punt de marxar a Canes, davant del cartell d'Un lugar donde quedarse (2011) de Paolo Sorrentino, que ell havia vist (i rebutjat) al festival de l'any passat. Podia entendre el seu rebuig, però hi vaig afegir que potser un festival no donava gaire marge per gaudir dels plaers de l'excentricitat. “Sí”, em va respondre, “després de tres dies de projeccions, un ja no està per ximpleries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE