el reportatge

Un monument poc conegut

Sant Martí Sarroca promociona el seu patrimoni per convertir-lo en referent turístic de l'Alt Penedès

Declaracions i compromisos. El castell ha estat el lloc triat pels polítics per formalitzar innombrables declaracions com la de Sant Martí i les seves parets han escoltat molts compromisos: públics o molt privats. L'Ajuntament vol fer ara un pas més: erigir l'entorn en referent turístic.


Sant Martí Sarroca és un dels pocs municipis que s'ha aplicat aquella màxima que diu que en temps de crisi s'ha de fer més publicitat del producte. Feia mesos que el govern local (CiU) valorava la necessitat de fer una campanya específica per potenciar l'entorn monumental del municipi però els faltaven recursos financers per acabar de posar els rètols al municipi i els fons estatals d'inversió local van servir per completar el projecte. El regidor de Turisme, Josep Oliveras, i el de Comunicació, Francesc Puche, van presentar ahir amb tota solemnitat al castell de Sant Martí Sarroca el material de promoció turística del municipi una vegada ja s'han col·locat els rètols. Els indicadors només són una petita part del treball que s'ha fet, que es completa amb l'edició d'un tríptic del conjunt monumental, un mapa del municipi –ambdós recursos fets en quatre idiomes– i uns tiquets descomptes que permetran als clients dels establiments turístics obtenir un 50% de descompte per visitar el conjunt monumental.

El que pretén tot aquest embolcall és vestir millor un conjunt patrimonial que tot i que té la bandera de monument històric i artístic d'interès nacional encara no és prou conegut a la comarca. Oliveras va voler remarcar aquest aspecte i va explicar que «Sant Martí Sarroca gaudeix d'una riquesa històrica, patrimonial i gastronòmica molt valuosa, però poc explotada», i que el govern local s'ha marcat per a aquest mandat convertir el municipi «en un referent turístic de l'Alt Penedès». Per aconseguir aquest objectiu, l'Ajuntament ha cuidat la presentació que es fa als tríptics i ha posat l'entorn del castell dels «Santmartí» i l'església de Santa Maria com el centre d'atenció de les visites del municipi. Als tríptics, l'Ajuntament explica que el seu castell «va ser construït al segle X per l'ordre Galí de Santmartí i que el seu entorn és seu del Museu Municipal amb peces d'interès entre les quals destaquen els fragments d'un monument funerari preromà, que data del segles III al segle II abans de Crist i el cap d'una Venus del segle I després de Crist» i que «es pot llogar per a celebracions públiques o privades, activitats gastronòmiques, convencions o casaments civils». Pel que fa a l'església de Santa Maria –a la foto–, el tríptic que s'ha editat explica que el santuari «va ser consagrat el 1204 i que va ser construït al llarg del segle XI al damunt de les ruïnes d'una església del segle X». El text recomana especialment la contemplació «del seu meravellós absis, el més ric de Catalunya i un dels millors del romànic europeu» i la peculiar forma amb què es va fer la construcció del cimbori. En el text s'explica també que al seu interior en destaca el retaule gòtic de l'Ascensió del Senyor del 1415 i el retaule barroc del Santíssim del 1718. La documentació que s'ha editat, el primer cop que es fa específicament del conjunt monumental, «ven» els valors i el patrimoni de Sant Martí i s'esforça a recordar que el 60% del poble és terra de cultiu. Imperdonable no deixar-s'hi caure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA