cultura

HUBERT WIESE

CONSELLER DELEGAT DE MONTBLANC A ESPANYA I PORTUGAL

“Un cavaller del segle XXI ha de dur ploma per escriure”

Aquest barceloní cosmopolita d'arrels germàniques diu que porta tinta a les venes. El 1940 el seu avi alemany va comandar l'aterratge de Montblanc a l'Estat, i des de fa 16 anys ell és el rostre que associem a la sibarita firma de l'estrella blanca.
Als detectors de l'aeroport m'aturen sempre que porto
una estilogràfica cara

Wiese acaba de presentar la ploma Montblanc dedicada a Jonathan Swift, autor que, segons explica el professor i assagista Jordi Llovet, el 1711 va escriure un pamflet d'èxit contra la permanència britànica en la costosa guerra de Secessió, que va influir en la seva sortida i per tant va precipitar el final favorable a Felip V.

Anècdotes a banda, la ploma s'inspira en l'obra més coneguda de Swift, el clàssic de la sàtira i la fantasia Els viatges de Gulliver.
Sí, perquè, tal com passa amb Pinotxo, hi ha obres que són més conegudes que el seu autor, i en aquest cas el referent és literari. La inspiració es concreta en el capítol del viatge a Liliput. El cos de la ploma, de laca negra, està decorat per recordar les cordes amb què van lligar Gulliver a la platja i el clip, en plaqué platinat, reprodueix l'escala que va pujar l'alcalde per parlar-hi. El caputxó té la forma del tricorni del nostre protagonista.
Cada any editen una ploma dedicada a un escriptor que és una autèntica joia artesanal d'edició limitada. Les compren inversionistes?
No és habitual. Això passa més amb els rellotges. Amb les plomes passa com amb els vins, o t'agrada una peça o no t'agrada, i si t'agrada, la compres i després l'afició va a més. He conegut autèntics apassionats d'un disseny en concret, fins i tot fetitxistes. Boris Izaguirre adora la d'Alfred Hitchcock i Lucía Bosé gairebé plora quan va veure la que vam dedicar a Picasso.
La de Picasso va ser una peça excepcional, tota d'or. Caríssima. Aquest nivell de luxe és insultant en el temps en què vivim?
Crec que és més insultant comprar de tot i sense sentit com es feia fa uns anys. Ara qui compra una ploma és perquè li agrada o la vol per al seu fill, o per fer un regal especial. I això és saludable. En tenim des de 400 euros fins a 100.000.
El col·leccionisme va bé?
Millor que mai. Es parla molt de xinesos i russos, però també es compra aquí, a Itàlia, a Portugal i a França. I la gent que viatja busca coses especials. Ara bé, demanem atenció amb les compres per internet per les falsificacions.
Hi ha alguna peça única?
Només una que es va fer en col·laboració amb els joiers Van Cleef quan totes dues firmes vam fer 100 anys. Li diuen “la misteriosa”, perquè du pedres precioses que no es veuen. Se'n van fer tres, a 600.000 euros, i una es va vendre a Madrid.
Deuen estar en caixes de seguretat! I no només aquestes...
No, no et pensis. Molts dels compradors de les plomes de les sèries limitades que fem i també de les més senzilles les utilitzen. El nét de Joan Miró sempre que em veu m'ensenya la que vam dedicar al seu avi. La fa servir cada dia. A més, estan pensades per escriure.
Vostè quina porta a la butxaca?
Des de fa 20 anys porto la que vam dedicar a Ernest Hemingway.
És un complement imprescindible per a un cavaller del segle XXI?
Sí. Dur-ne una connota que tens sensibilitat, que t'agrada envoltar-te de coses boniques, un nivell cultural... Ara bé, ets un cavaller, però no pots prestar la ploma a ningú!
I això per què?
Perquè amb el temps d'ús es van adaptant a la teva mà com les sabates al peu, i un altre no la pot fer servir. La trobaria incòmoda!
Ja és curiós que parlem de plomes en els temps de l'Ipad...
Tot és compatible, però la ploma diu de tu que t'importa a qui escrius i com li escrius. No és el mateix redactar un agraïment amb tinta que fer-ho amb l'ordinador.
Qui és més aficionat a escriure amb ploma, l'home o la dona?
Els dos, però la dona opta més pel bolígraf per una raó de comoditat.
Quan viatja amb alguna peça especial l'aturen als aeroports?
En passar el maletí pel detector sempre me'l fan obrir. S'esperen qualsevol cosa! Quan els explico què és, me'n demanen tots els detalls per pura curiositat. Jo he de dur els papers en regla per evitar que em prenguin per un lladre!
Per a quan una ploma de Josep Pla?
Com que són tan elaborades i globals sempre es busquen noms amb molta sortida. Tant de bo que passi!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.