cultura

Una obra sobre dones en el món industrial guanya el premi Bernat Capó

Teresa Lanceta ha sabut subratllar el paper de la dona en el canvis socials del segle passat

Avui dissabte 1 de desembre s'ha celebrat a Dénia el lliurament del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Un guardó que ha arribat ala seua catorzena edició i que sol estar organitzat per Edicions del Bullent, amb la col·laboració del Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat de Municipis de la Marina Alta. Enguany, a més, ha començat a col·laborar la Diputació d'Alacant.

Podria considerar-se una coincidència però s'ha de dir que en aquesta edició s'han presentat 14 originals, més del que és habitual i d'una gran qualitat, segons el que es desprèn de l'acta del jurat qualificador.

Per unanimitat dels seus components, l'obra guanyadora ha estat “De mi madre he heredado. Mujeres e industria tabaquera en Alicante”. Un treball que reflecteix la lluita quotidiana de les dones obreres a través del cas concret de la tabaquera d'Alacant i presentant-ne una visió molt propera, amb molts testimonis directes. Un cop oberta la plica ha resultat ser de l'experta en art tèxtil Teresa Lanceta.

El llibre

La indústria del tabac va estar sempre sustentada per dones. Quan l'elaboració era manual, les seues mans acaronaven amb destresa els fulles de tabac complint llargues jornades a destall; més tard, quan es va imposar la industrialització, les dones van continuar fent cigarrets al capdavant de les màquines.

La proporció considerablement major d'empleades que d'empleats ha propiciat unes condicions i prerrogatives específiques que l'han diferenciat de les de qualsevol altra indústria. En pocs oficis, les dones han pogut desenvolupar un treball fabril que s'haja estés tant en el temps, quasi quatre segles, i en el que s'haja mantingut una consanguinitat tan constant i estreta: treballaven les iaies, les germanes, les mares i les filles perquè el treball s'heretava.

Dones i indústria tabaquera a Alacant recull les vivències de les últimes treballadores i treballadors de l'extinta Fàbrica de Tabacs d'Alacant. Mitjançant testimonis directes, pretén difondre el treball de la dona en les fàbriques de tabac pel seu peculiar sistema laboral, en relacions i drets, el coneixement de les quals pot ajudar a millorar els sistemes actuals.

L'autora

Teresa Lanceta Aragonés (Barcelona en 1951) resident a la ciutat d'Alacant, és llicenciada i doctora en Història de l'Art. Ha desenvolupat el seu treball en l'art tèxtil i els audiovisuals i és especialment coneguda per la seua investigació sobre l'art popular tèxtil al Marroc.

Ha exposat individualment en el Museo Nacional Centro de arte Reina Sofía (MNCARS) de Madrid, en el Museu Tèxtil i d'Indumentària de Barcelona, Museu d'Arte Modern d'Eivissa, Université Le Mirail de Toulouse, en la Nau de València, en la Villa des Arts, Casablanca, entre altres.

Col·labora en revistes d'art de prestigi estatal i internacional i ha impartit conferències a la Universidad Complutense, en el MNCARS, en la Fundació March, en la Casa Encendida, etc



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA