Sense cultura

DE. CARA. A. LA. GALERIA

montse frisach

Pintura davant del mar

La galeria d'art Àgora 3 fa 40 anys que és un dels centres culturals i artístics de Sitges

La galeria Àgora 3 de Sitges és tota una referència en la vida cultural i artística de la vila. La sala, que gaudeix d'una posició privilegiada al passeig marítim sitgetà, és ara com ara l'única galeria comercial d'art agremiada de la localitat però el més interessant és que el 2012 ha complert, com aquell que no diu, 40 anys. Tota una proesa. La seva propietària, Àngels Andreu, afirma que han aguantat “totes les tempestes”. I té la intenció de continuar aguantant-les, moguda per un amor a l'art que impregna tota la seva vida. A la seva cèntrica casa de Barcelona, viu envoltada de pintures i escultures dels artistes amics que han compartit l'aventura d'Àgora 3 des del 1972.

D'ençà que Rusiñol va decidir establir-se a Sitges a finals del segle XIX amb la seva col·lecció d'art i les fantàstiques Festes Modernistes, la vila ha estat sempre vinculada a l'art. Molts artistes hi han tingut la seva residència. Andreu, que també hi té casa, tenia entre els seus millors amics a Sitges artistes com ara la parella de pintors Emili Grau Sala i Ángeles Santos, el seu fill Julià Grau-Santos, i Pere Pruna: “Tots estàvem a Sitges i vaig pensar que obrir una galeria era una bona manera de donar-los visibilitat; a més, a Sitges hi faltava una galeria professional.” La línia d'Àgora 3 es va associar de seguida a la figuració, “perquè era el que feien aquests artistes”, però la galeria ha exposat també abstracció. Andreu no vol deixar d'esmentar l'ajut que va rebre en l'arrencada de la galeria de la veterana sala Parés. Altres artistes que han exposat regularment a Àgora 3 són Subirachs, Frank Jensen, Núria Guinovart i M. Dolors Rubió.

Situada pràcticament davant del mar, en un lloc privilegiat, la galeria ha celebrat en els últims mesos el seu 40è aniversari amb diverses activitats. Andreu reconeix les dificultats del present però, “com això és vocacional, es tracta de tirar endavant i estar al costat dels pintors”. Part del negoci passa pel mercat internacional i en aquests moments la galeria té intercanvis comercials amb els EUA i la Gran Bretanya. Lamenta, però, que la poca unió entre els galeristes catalans hagi impedit una bona fira d'art a Barcelona i advoca per recuperar la fira del dibuix que a mitjan anys setanta va celebrar tres edicions a la rambla de Catalunya.

Projecte
Un dels pròxims projectes de la galeria és una exposició de la centenària Ángeles Santos. Però Àgora 3 també exposa regularment artistes joves

“L'art amplia l'esperit”

Miró o Picasso?

Picasso.

Un segle de la història de l'art?

El XX.

Un poeta?

Juan Ramón Jiménez.

Un músic?

Vivaldi.

L'obra d'art més estimada?

‘La Gioconda'.

Una peça que mai no es vendria?

Una pintura de Grau Sala (pintor que sempre va estar vinculat a la galeria) molt especial, que em va regalar.

Una ciutat que representa l'art?

Viena.

L'art ha d'estar subvencionat?

En aquests moments, sí.

Per què la gent ha de comprar art? Perquè l'art amplia l'esperit.

Com seria el món sense art?

Molt trist, molt negre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú