Cinema Critica

crítica

àngel quintana

Quan el gènere perd la inventiva

Quan una pel·lícula retorna a un gènere tan codificat temporalment com el cinema negre, la primera cosa que li hem de demanar és que proposi alguna lectura o renovació de l'herència. Gangster Squad de Ruben Fleischer té com a principal greuge la seva incapacitat per dir-nos res de nou i funcionar com una mena de gran reader's digest sobre tot allò que l'espectador espera d'una pel·lícula negra sense haver de sentir-se sorprès. La pel·lícula funciona com una mena de gran recopilació de gestos, escenes, persecucions, assassinats i tensions que ja s'havien vist mil vegades i que queden perfectament maquillats per algunes notes de nostàlgia. Que ningú s'esperi un hipotètic retorn a Chinatown de Roman Polanski, ni tan sols una variació de L.A. Confidential de Curtis Hanson, ni una variant de La dalia negra de Brian de Palma, sinó més aviat una mena de pel·lícula clixé que pot distreure els espectadors menys exigents però que esclata com un gran fracàs. Les seves febleses s'agreugen si tenim en compte que el casting està encapçalat per Sean Penn, acompanyat de Josh Brolin i l'actor de moda, Ryan Gosling.

Per què fracassa Gangster Squad? En primer lloc perquè la història resulta previsible. Tota la trama gira al voltant de la creació d'una mena de brigada policial especial –Los siete magníficos– que s'ha d'encarregar de destruir el poder del gàngster que té el control dels negocis foscos de Los Angeles, a mitjan anys quaranta. En la primera part veiem com el gàngster actua amb crueltat. En la segona veiem com s'organitza la nova formació i en la tercera seguim la lluita de la brigada d'elit per poder-lo posar en ridícul i poder-lo empresonar. L'altra raó del fracàs és que aquesta història està explicada a partir d'un seguit de personatges planers i la trama no aporta cap element visual nou en la seva posada en escena, cap element visual mínimament engrescador. Si examinem els darrers corrents del cinema negre, ens trobarem que la majoria d'ells o bé desconstrueixen el gènere, o bé trenquen amb els codis visuals que l'han marcat. Probablement, més d'un espectador pot pensar que en un temps mancat de propostes adultes sòlides potser resulta gratificant i gens menyspreable l'existència de Gangster squad. El més curiós de tot plegat és que, actualment, la televisió ho fa molt millor que el cinema i que el gènere no para de renovar-se constantment en algunes sèries capdavanteres. En un sol capítol de Broadwalk Empire hi ha molta més creativitat que en les dues hores d'aquest film malaltissament retro.

Fer voltes
Gangster squad té un gran repartiment al servei d'un film poc inspirat, que no fa més que donar voltes als llocs més comuns del cinema negre, sense oferir cap element nou.
gangster squad. brigada de élite
Direcció: Ruben Fleischer Intèrprets: Sean Penn, Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte Gènere: thriller País: EUA, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gangster squad

«Gangster squad»

Gènere: Thriller
Intèrprets: Sean Penn, Ryan Gosling, Josh Brolin, Emma Stone.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona