Mor Salvador Fa Llimiana, coreògraf i impulsor de la dansa tradicional catalana

Va recuperar i dirigir l'Esbart Dansaire de Tarragona

Tant l'Ajuntament de Tarragona com la Delegació del Govern de la Generalitat van lamentar ahir la mort de Salvador Fa, nascut a Tarragona l'any 1933. Del coreògraf i director de danses es reconeix la tasca que va desenvolupar a favor de la dansa tradicional i la seva recuperació, així com la seva contribució artística a les festes de la ciutat de Tarragona i l'impuls que va donar a diferents associacions folklòriques.

L'Esbart Dansaire de Tarragona es va fundar l'any 1942. Salvador Fa Llimiana havia estat ballador i director d'aquella formació, però a finals dels anys seixanta el grup es va desfer. L'any 1982, Fa, que llavors estava lligat als esbarts de Vilabella i de Marçà, va participar en la recuperació de l'esbart de la seva ciutat natal: «Els primers assajos els vam fer als locals que ens va cedir l'Ajuntament a l'auditori del Camp de Mart. Eren set o vuit parelles que ballaven la bolangera, l'indiot i altres danses», recordava fa dos anys en una entrevista amb motiu del 25è aniversari de la refundació de l'entitat. Des de llavors l'Esbart Dansaire de Tarragona es va anar consolidant amb un repertori constituït per un centenar de danses, que ballen els membres de les cinc seccions: els principiants, els infantils, els juvenils, el cos de dansa i els veterans. Sota la direcció de Fa, l'entitat ha portat el folklore català a més de quaranta ciutats de l'Estat Espanyol i de França, Itàlia, Àustria i Turquia. Fa també va participar en la recuperació de danses que s'han integrat al seguici festiu de Tarragona com el ball dels set pecats capitals, el ball de cossis i el ball de gitanes.

Però l'activitat de Fa Llimiana no es va limitar a l'esbart tarragoní, sinó que va impulsar moltes altres iniciatives a les comarques tarragonines, com la recuperació de grups i esbarts a Valls, Vilabella, l'Aleixar, Torredembarra, Falset, Marçà i Riudoms, entre altres poblacions. D'ell va ser també la coreografia del ball del Sant Crist de Salomó, que es va estrenar l'any 1972, i la recuperació, l'any 1997, del ball de la candela de l'Ametlla de Mar, que feia cent anys que no es ballava. L'any 2005, l'Ajuntament li va atorgar el títol de fill predilecte de la ciutat de Tarragona i un any després, la Generalitat va fer el mateix amb la Creu de Sant Jordi.

Els funerals s'oficiaran avui, dissabte, a les 11 del matí, a l'església parroquial de Sant Francesc de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA