cultura

biografia

Un llibre recorda la primera regidora de Palafrugell

L'arxivera Concepció Saurí alterna narració i documentació en la primera biografia de l'activista i membre de l'Ajuntament entre 1936 i 1939 Àngela Clos, que va morir oblidada a l'exili veneçolà

En una de les poques fotografies que se'n conserven, Àngela Clos Batlle (Cantallops, 1897-Caracas, 1988) hi surt amb el davantal posat, les mans a l'esquena, més aviat seriosa, potser incòmoda, amb pressa per tornar a la feina, en un marge discret de la imatge. És una fotografia de grup, sobretot dones i nens, feta davant una casa de Saint Cosme de Vair, al País del Loira, a principis de 1939. No somriu. No en tenia motius: el seu home, sabater d'ofici, havia mort al front de Madrid, i acabava de carretejar sola els dos fills pels camins emboscats de la frontera.

L'arxivera Concepció Saurí (1957) va començar a interessar-se en aquesta dona tossuda i valenta quan encara estudiava història a la facultat, mentre consultava les actes de l'Ajuntament de Palafrugell del temps de la guerra per a un treball d'universitat. Entre els nomenaments dels nous consellers del 17 d'octubre de 1936, va descobrir-hi el seu nom, Àngela Clos, en representació del Sindicat Únic d'Oficis Varis, afiliat a la CNT. En la mateixa sessió, consta que va incorporar-se a la comissió de Sanitat i Assistència Social, la mateixa que Frederica Montseny ocuparia al cap de poc al govern estatal. Més endavant, formaria part de la comissió de Cultura, des d'on impulsaria la creació d'una biblioteca pública al municipi. Era la primera vegada que una dona ocupava un càrrec dins l'Ajuntament, i l'alcalde, el republicà, Ramir Deulofeu, va voler deixar-ne constància a l'acta amb una felicitació expressa. A partir d'aquí, la pista es dilueix: poques dades documentals més es conserven d'una dona que, exiliada a França, va acabar embarcant-se cap a Veneçuela. Però Concepció Saurí, arxivera municipal de Palafrugell, va perseverar i, seguint-li el rastre a través d'aquells que la van arribar a conèixer i de les actes municipals ha acabat reconstruint la seva peripècia vital a la biografia Àngela Clos Batlle. La primera regidora, publicada per l'Associació de Suport a la Dona de Palafrugell, amb un pròleg de l'estudiosa Mary Nash i un article d'un company del camí de l'exili, Jaume Guasch, dins la col·lecció “Dones amb Nom Propi”. No és però, una biografia a l'ús. Saurí va revelant al lector els detalls sobre la vida de l'activista sindical a mesura que ella mateixa els va descobrint, i relat i història s'entrellacen amb eficàcia i fins i tot intriga per treure de l'oblit una dona obstinada i culta que, durant una visita al front d'Aragó l'any 1938, va demanar que la rellevessin a la tribuna des d'on havia d'arengar la tropa perquè acabava de saber que el seu home havia mort en combat.

Nascuda a Cantallops, de família pagesa, el 1904 es va traslladar a Agullana, on de jove va treballar en la indústria surera, igual que a Palafrugell, on va establir-se el 1926. Aviat es va implicar en els moviments sindicals, i no era rar sentir-la discursejar a l'Ateneu dels anarquistes. Amb la guerra perduda, va passar la frontera, i els seus coneixements de francès van convertir-la en l'organitzadora del grup de refugiats de Saint Cosme de Vair, on va treballar en una fàbrica de peces de cotxe i avions abans de partir cap a Veneçuela, on va menar una vida discreta, allunyada de tota activitat política, fins a la seva mort. El llibre el presentaran el dia 23 de març al Museu de l'Exili de la Jonquera, i a l'abril, també a la Bisbal.

LA DATA

17.10.36
és el dia
que es va formalitzar en l'acta del ple el nomenament d'Àngela Clos com a regidora. Ho seria fins al 1939


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA