Cinema Critica

Crítica

À.Q

L'autor que treballa d'encàrrec

M. Night Shyamalan es va convertir gràcies a films com El sexto sentido, Señales, El bosque i La chica del agua, entre d'altres, en el cineasta més radical, solvent i visionari que havia sorgit dins l'aparell del cinema comercial. Tot feia suposar que les seves ruptures de to i les seves afirmacions com a autor no trigarien gaire a ser reprimides i que, un dia o altre, Shyamalan seria condemnat a passar uns quants anys al purgatori.

El 2010, Shyamalan va estrenar una pel·lícula de gran pressupost però de gran buidor formal, Airbender, el último guerrero, en la qual tota ombra de la jove promesa vinguda de l'Índia quedava dissolta. Els mals presagis no fan més que confirmar-se amb After earth, una faula ecologista escrita per Will Smith a la glòria del seu fill Jaden Smith, que acaba sent una tronada pel·lícula de ciència-ficció de contingut postapocalíptic.

Shyamalan pren com a excusa la faula de Moby Dick –el capità obsessionat a combatre la natura– per explicar-nos les desventures d'un pare i un fill que tenen un accident i van a parar a la Terra. El planeta ha estat devastat i només hi viuen les feres salvatges. L'accident immobilitza el pare dins la nau i el fill ha de recórrer la Terra, descobrir la grandiositat transcendental de la natura, enfrontar-se amb grans feres i intentar trobar un camí que el porti cap a una determinada redempció.

La pretesa faula ecologista sobre la necessitat d'acceptació del poder de la natura es combina amb una història tova en què un pare confia en la força de lluita del seu fill. Davant de tot això, la figura de Shyamalan no és més que la d'un simple assalariat a les ordres d'un projecte que Will Smith ha decidit fer a la seva manera. L'autor, en lloc del director, passa a ser-ho l'actor.

After earth
Direcció: M. Night Shyamalan Interpretació: Will Smith, Jaden Smith, Sophie Okonedo Gènere: Ciència-ficció País: EUA, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES