Sense cultura

EXPOSICIONS

CARINA FILELLA

Homenatge a Descals

El Museu Deu del Vendrell resumeix en una exposició antològica cinquanta anys de producció artística de Joan Descals Esquius, coincidint amb el vuitantè aniversari d'aquest artista polifacètic

Joan Descals Esquius va néixer a Sant Fruitós del Bages, però fa més de quaranta anys que es va establir al Vendrell i és a la capital del Baix Penedès on, a més de treballar com a mestre, ha desenvolupat una gran part de la seva tasca com a artista i ha col·laborat també molt intensament amb les nombroses associacions i entitats del municipi. Per exemple, com a un dels fundadors del grup d'art Polièdric, creat juntament amb altres cinc artistes de la comarca (Camil·la Pérez, Josep M. Poblet, Josep Sadurní, Nati Soler i Linus Urpí). Ara, per celebrar els vuitanta anys d'aquest artista, el Museu Deu del Vendrell ha inaugurat una exposició antològica, que resumeix la trajectòria artística “d'un dels creadors contemporanis més prolífics” de la comarca, segons els organitzadors.

La quarantena de peces omplen la sala d'exposicions temporals mostren la versatilitat de l'artista: hi ha dibuixos, pintures, ceràmiques decorades, pedres i soques pintades, objectes trobats i retrobats o versos de diferents autors que aquest artista polifacètic converteix en aquarel·les o olis. Són obres que Descals ha fet en els darrers cinquanta anys, entre 1963 i l'actualitat. Des dels primers anys d'aprenentatge, en què allò que inspirava l'artista “era el seu entorn més quotidià, la família”, fins a l'etapa més vinculada a la música i al cubisme. També s'hi poden veure obres més líriques, aquelles que Descals va crear a partir de la seva interpretació dels versos de poetes com Olga Xirinacs, Nati Soler, Antoni Marí i Pere Gimferrer; i una mostra de la col·lecció de pintures que tenen com a protagonistes personatges de la mitologia clàssica.

Objectes trobats

Una part destacada de l'exposició és el joc que proposa Descals amb els objectes trobats (pedres, papers de diaris, gerros i altres objectes més inversemblants) que serveixen tant com a contingut com a continent de l'obra. Amb aquestes peces, vol que l'espectador prengui una actitud activa i que busqui infinitat d'interpretacions a la seva obra.

L'exposició, que es va inaugurar dilluns i estarà oberta fins al 12 de gener de 2014, és el complement de tot un seguit d'actes que s'han organitzat a la capital penedesenca en homenatge a aquest artista. El primer va ser –el mateix dia de la inauguració de la mostra– un concert d'orgue a l'Església del Sant Salvador del Vendrell, amb l'estrena de la Suite de Sant Joan amb música de Carlota Baldrís i lletra del mateix Joan Descals, que va anar a càrrec del contratenor Jordi Domènech i l'organista Jonatan Carbó. El Museu Deu també ha preparat activitats relacionades amb l'exposició, com ara tallers, visites familiars i visites guiades per al públic general.

La relació de Descals amb el món de la cultura ha anat més enllà de l'art. Ell és autor de diverses publicacions que expliquen la història d'alguns dels monuments o personatges més destacats del Penedès, com ara la Petita història del temple del Salvador del Vendrell i la Petita història de la Fundació Santa Teresa, tots dos volums amb il·lustracions de Pilarín Bayés; i altres volums sobre el violoncel·lista Pau Casals o l'artista Apel·les Fenosa, entre altres. Art, música i lletres han anat sempre de bracet en l'obra i la persona de Descals, que fins al 8 de setembre també participa en una exposició en homenatge a Pau Casals, juntament amb els membres del grup Polièdric, a la Vil·la Museu Pau Casals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA