cultura

La descoberta

Les rutes de l'exili

El Museu Memorial de l'Exili (Mume), a la Jonquera, és el punt de partida de diverses rutes i camins que –a banda de descobrir territori– permeten recuperar pàgines importants de la història del país

El concepte mateix de l'exili deixa clar que els refugiats del 1939 van haver de fugir a l'altra banda de la frontera. Algunes de les rutes que proposa el Mume en deixen constància i s'endinsen a la Catalunya del Nord, en poblacions com ara Argelers, on es va situar un camp de refugiats; Elna i la seva Maternitat, o Cotlliure, on va morir Machado.


El Museu Memorial de l'Exili (Mume), a la Jonquera, es mereix una visita per si mateix com a centre de divulgació de la memòria de l'exili. Les exposicions permanents o temporals que s'hi poden visitar són indispensables per copsar la dimensió de la retirada que el 1939 va obligar centenars de milers de persones a fugir del seu país. Però per als que vulguin anar una mica més enllà i recórrer els escenaris d'aquells fets, el Mume és també el punt de partida idoni de rutes senyalitzades per les localitats i els paratges de l'Alt Empordà que van tenir més importància en el moment del gran èxode republicà. Alguns dels indrets més significatius són el coll del Pertús (la Jonquera), el coll dels Belitres (Portbou), el Mas Perxés (Agullana), que va ser l'última seu de la Generalitat de Catalunya, el coll de Manrella (Agullana), el coll de Lli (la Vajol), lloc de pas de les màximes autoritats republicanes, el mas Can Barris (la Vajol), seu de la presidència de la República, el castell de Sant Ferran (Figueres), el castell de Peralada i la mina d'en Negrín (la Vajol), on la República va custodiar obres d'art durant la guerra. Algunes d'aquestes rutes es poden fer amb un guia per a grups i necessiten reserva prèvia (la pròxima està programada per al 18 d'agost), però el visitant també les pot fer totes pel seu compte, al seu ritme, sense dificultats i combinant descoberta del territori amb redescoberta de la història, recollint la documentació i informació corresponent al Mume.

esteve carrera

COM ARRIBAR-HI. Venint per autopista, s'agafa la sortida 2 de l'AP-7 en direcció a la Jonquera i es continua en direcció al centre històric del municipi, on està situat el Museu Memorial de l'Exili (Mume) i on es pot recollir informació de les rutes de l'exili.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA