cultura

Crítica

teatre

Petardeig empipat i simpàtic

L'equip de Factoria Escènica Internacional (FEI) se serveix del ridícul d'alguns polítics i de la mandra i poca vergonya social (els treballadors, despistats; els empresaris, taurons que sempre troben un bon tall per beneficiar-se'n) per construir una peça fàcil, cínicament amable. Recorda, efectivament, Fairy, un altre treball efectiu del Grec del 2007, però que es queda més en joc que en punxada incisiva. Ni amb la retransmissió de l'equip de corruptes passant-se un sobre amb Bárcenas, Urdangarin, Matas i Camps, sí, però també amb algun isolat Millet, el joc pren forma de denúncia, de crítica. És un petardeig simpàtic, quasi inofensiu, a diferència d'altres muntatges contundents de la companyia, amb Carme Portaceli al capdavant, com podria ser La nostra classe (Grec 2011), L'agressor (2006) o, dins del TNC, Què va passar quan la Nora va deixar el seu home, de Jelinek (2008).

Ressona Manuel Vázquez Montalbán d'Aznaridad (amb una veu en off de Rosa Maria Sardà) molt puntualment. El joc d'escenes i el plantejament de personatges és d'Albert Boronat, que teixeix un enginyós mapa de personatges que es troben i es perden, en una mena de gags còmics que, sense l'emoció de Sanzol, sí que desgranen un humor surrealista. Com la parella fidel i enamorada que discuteix per culpa de la factura amagada d'un entrepà de formatge.

El treball dels actors està abocat a provocar el riure de la platea, i l'aconsegueix. Els anònims vencedors en surten caricaturitzats. Tot i entendre que l'obra persegueix riure i fer la punyeta al poder té un punt demagògic per ser llegit en deliri irreverent.

Televisor & misèria en la II transició
Autor: Albert Boronat Directora: Carme Portaceli
Intèrprets: David Bagés, Lluïsa Castell, Gabriela Flores, Albert Pérez i Jordi Prats (músic)
Dijous, 18 de juliol, al Teatre Romea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona