cultura

L'Acústica s'alia amb la literatura

La dotzena edició del festival figuerenc s'obre amb un tribut a Espriu i Iagoalaiaga i Els Detectius Salvatges

La dotzena edició del festival Acústica de Figueres inclourà mig centenar de propostes musicals de tot tipus, entre avui i diumenge, en sis escenaris molt cèntrics –“entorn del Museu Dalí”, subratlla la publicitat del festival que organitza Promo Arts Music–, amb una gran majoria d'activitats gratuïtes. Aquesta nit el dotzè Acústica s'inaugurarà amb una producció pròpia que serà l'aportació del festival al centenari de Salvador Espriu. Amb el títol Espriu: amb música ho escoltaries potser millor, com el disc col·lectiu homònim publicat per Picap, al Teatre Municipal El Jardí (21 h, gratuït) hi actuaran un bon grapat de músics joves que, sota la direcció de l'experimentat músic i compositor Toni Xuclà, reinterpretaran la poesia d'Espriu amb nous vestits sonors. Participaran en aquesta experiència les veus de Dolo Beltrán (Pastora), Lídia Guevara, Judit Neddermann, l'actriu i cantant Mercè Martínez, Jordi Vidal, Taima Tesao, Gemma Humet i Núria Tamayo, juntament amb instrumentistes com ara Pau Figueres, Raynald Colom, Manolo López, Marçal Pàmies, Oriol Tort i Alba Pallisé.

Després dels Balowski

L'homenatge a Espriu no serà l'únic espectacle amb referències literàries de la jornada inaugural de l'Acústica. Aquesta nit també tindrà lloc al bar Music Hall (23.30 h, gratuït) la preestrena del nou projecte de Santi Eizaguirre, antic guitarrista de Cheb Balowski, que ara es presenta com a cantautor amb el nom Iagoalaiaga i Els Detectius Salvatges, que ja és una primera cita a la novel·la de Roberto Bolaño. I el seu primer disc, que Kasba Music publicarà al setembre, es titula Notícies de Gurb, que és un joc evident amb Sin noticias de Gurb, d'Eduardo Mendoza, però s'explica també pel fet que Eizaguirre resideix actualment a la localitat osonenca de Gurb. De fet, aquest fill del barri barceloní de Sarrià té sòlides arrels osonenques, ja que la seva mare era de Sant Hipòlit de Voltregà. El disc s'ha presentat amb un doble single digital que ja es pot escoltar a Spotify, format pels temes La qüestió i A tot vent, una cançó nascuda d'un recull de poemes escrits el 1939 pel seu avi matern, Jaume Anglada, quan es trobava pres en un camp de concentració franquista, on va ser represaliat per haver estat mestre d'escola republicà.

Iagoalaiaga i Els Detectius Salvatges és un projecte de cantautor, joglar o trobador modern –amb temes que van de l'amor i el compromís al costumisme–, però en el qual han col·laborat diversos músics que van formar part de Cheb Balowski, com ara Dani Clavera i Dani Pitarch, que avui l'acompanyaran en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.