Teatre

impuls. a. la. creació

j.B

El forn de casa

El festival acull bona part dels èxits de la temporada anterior i proposa nous títols que se sumaran a la cartellera catalana en els pròxims mesos. També es multiplica l'acció d'escriptura espontània per a la fornada de dramaturgs de casa.

Temporada Alta no s'oblida d'oferir i mostrar allò que dota de personalitat el territori. En un any en què tot sembla que cremi, que res aguanti gaire en cartell (per por de generar més despeses que ingressos) el forn de temporada Alta arriba ple. I proposa que hi hagi material exportable, també a través de la setmana de programadors internacionals. Si és ferma la salut de l'escena catalana (sigui de la disciplina en viu que sigui), el cartell de Temporada Alta n'és un bon reflex.

Marta Carrasco ja té assegurada temporada a Barcelona i funcions a Terrassa, Girona (5 d'octubre, La Planeta), Tolosa, Lasarte, Segòvia i Mèxic. Ara, el seu món de personatges desmanegats, histriònics, treu suc del Capullito de alelí: l'espectacle es titula Bijoux (the flowers). Llàtzer Garcia i Marc Rosich recusen Shakespeare fent una recerca d'Els folls de Shakespeare (4 i 5 d'octubre, Salt). Roger Peña (va sorprendre la temporada passada amb Poder absoluto) ara escriu i dirigeix una peça per a la seva mare, Montserrat Carulla: Iaia!!! (11 d'octubre. Teatre de Salt). Santi Ricart, amb Sílvia Escuer, fan una nova mirada a l'Anònim venecià (13 d'octubre, La Planeta). Mentidera Teatre repeteix en el festival, ara acompanyats per La Ruta 40 per indagar en les obsessions a El balneari (17 d'octubre, Can Cors de Celrà). Els Joglars tornen a Catalunya ara dirigits per Ramon Fontserè: El coloquio de los perros (Municipal de Girona, 18 d'octubre). Josep Maria Miró estrena el text premiat amb el Quim Masó: Nerium Park (18 d'octubre, La Planeta). Impàs Dansa presenten Moi Même (19 d'octubre, Salt). Malpelo tanca el cercle de L'esperança de vida d'una llebre (El Canal, 29 d'octubre). Camut Band estrena Sonoritats (15 de novembre, Salt). Pep Vila recupera aquell mític Infantillatges de Pep Cruz, ara com a Manyac, manyac (La Planeta, 25 d'octubre). Sergi López ara proposa una lectura dramatitzada: Shakespeare a Benicàssim (La Planeta, 7 de novembre), repetint l'idil·li amb el festival des que va debutar com a actor en solitari a Non solum (2005). Fa dos anys va repetir, ara acompanyat de Jorge Picó en el 30/40 Livingstone. Àlex Rigola segueix sent l'autor i director resident amb dos treballs: Migranland i El policía de las ratas, la nova producció extrata del Bolaño del 2666. Cristina Clemente estrena Consell familiar, una seqüela d'aquella còmica La nostra Champions particular.

Repeteixen peces com Operetta, els Faemino y Cansado,T'estimo ets perfecte, ja et canviaré. Primer amor, La banqueta, Wasteland, Matx de pallassos, Jo mai, arriben al festival, després que es presentessin en diferents edicions del Grec.

Encàrrec d'escriptura

Temporada Alta també va fer fortuna en aquell joc per a autors de teatre de diverses generacions: dels vuit textos de la primera edició de Torneig de Dramatúrgia Catalana (de fet va arrencar sense enumerar perquè no se sabia si tindria continuïtat) fins a quatre van viure posteriorment a escena: La nostra Champions particular, Red Pontiac, Smiley i El crèdit, aquesta darrera estrenada fa només uns dies. Per primer cop, l'impulsor d'aquest joc, Jordi Casanovas hi intervé com a un contrincant més al costat de Marc Artigau, Marc Crehuet, Carol López, Paco Mir, Jordi Oriol, Marc Rosich i Mercè Sarrias. En l'aventura de forçar la creativitat també debuta en aquesta edició del Temporada Alta Primera plana. Manllevant el títol de Ben Hecht i Charles MacArthur, el Temporada Alta proposa un experiment d'escriptura i posada en escena a temps real. Dramaturgs, directors i actors han de preparar una peça curta sobre l'actualitat de 24 hores. De fet, Pere Faura ja ha fet provatures a la darrera edició de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega (Todos al patio), amb només 12 hores i construint a partir de les opcions seleccionades pel públic.

Títol
Autor
Traductors: Editorial Pàgines: Preu:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda