cultura

Reinventar el cinema

Inauguració al barri de Sants de Barcelona del Zumzeig Cinema, un nou model de sala ‘bistrot' que proposa pel·lícules alternatives, debats, menjar i copes

“En períodes
de crisi poden arribar coses noves”, diu Bernatas, el
seu impulsor

“Aquí hi havia una església evangèlica”, bromeja Esteban Bernatas, fundador i director de Zumzeig Cinema, la nova sala que aquest cap de setmana ha obert portes al barri de Sants de Barcelona, al carrer Béjar, 53. Situem-lo bé de bon principi, per qui s'animi a anar-hi: és al costat de la parada de metro Tarragona, i a cinc minuts de la plaça d'Espanya. En realitat, en aquest local hi havia un laboratori farmacèutic. Amb diners, empenta i molts esforços, Esteban Bernatas l'ha convertit en una petita sala de cinema de 70 butaques, amb tres projectors (digital, 35 mm i 16 mm) i un bar o bistrot (ell és mig francès i mig català), on es pot “menjar, beure cerveses artesanes, vins ecològics de proximitat...”.

Molts cinemes tanquen, però Bernatas n'obre un i es pot dir que, en certa manera, reinventa el concepte de sala de cinema: “En períodes de crisi poden arribar coses noves –diu–. Volem sortir del concepte de consumir cinema i oferir tots els elements perquè l'experiència de sortir de casa sigui un acte social”. Així, a més de l'oferta de menjar i beure, volen “ potenciar trobades amb directors i productors de les pel·lícules, projectar documentals amb debats...”. En aquest sentit, obrir la nova sala de cinema a Sants ha estat una decisió meditada: “És un barri de Barcelona on no hi ha gaires turistes, amb molta densitat de població, i amb una gran tradició associativa, que encaixa bé per als debats que volem organitzar.”

De moment, per a la inauguració, ha portat dos cineastes de ben lluny. El canadenc Richard Brouillette serà avui (18.10 h) i demà (13.30 h) a les projeccions de L'encerclement, un documental que mostra com “la ideologia neoliberal és al darrere de la crisi mundial i dels assalts contra la democràcia”, diu el director. L'âge atomique és una pel·lícula de ficció sobre dos nois que surten per París un dissabte a la nit. Després d'abandonar un projecte de film pel qual va lluitar cinc anys, Héléna Klotz va dirigir aquesta pel·lícula, amb molt pocs diners i només dues setmanes de rodatge. “Però vam guanyar un premi de la crítica a la Berlinale, hem estat a 47 festivals i ens han donat 12 premis”, explica la cineasta, que ahir va assistir a la projecció.

Independent, personal

Són dos títols representatius del cinema que oferirà Zumzeig: independent, alternatiu, atípic i personal, que no es veu ni tan sols als circuits de cinema en versió original. Alguns títols, com L'encerclement, els porta directament Zumzeig Distribució, creada pel mateix Esteban Bernatas. La programació de la sala, que tanca els dilluns, té una peculiaritat important: és mensual, i s'hi projecten una vintena de títols, amb poques sessions setmanals, però amb possibilitat de mantenir-se més temps en cartellera (consulteu el programa a www.zumzeig-cine.eu).

Una prova més que és un cinema diferent, que amplia i millora l'oferta de la ciutat. Esperem que per molts anys!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA