cultura

Rodar amb quatre rals

Estan disposats a tot per tirar endavant les seves pel·lícules i molt orgullosos dels resultats obtinguts, però esperen no haver de repetir mai més una experiència com aquesta. Aquesta és, més o menys, la valoració que fan Lluís Miñarro, Pere Vilà i Bernat Saumell de la seva experiència de produir (i en els dos primers casos també dirigir) tres pel·lícules fetes amb molt pocs ajuts públics, o cap ni un.

El productor Lluís Miñarro va rodar aquest estiu el seu primer llargmetratge de ficció, Estel fugaç, un retrat del rei Amadeu de Savoia. Només tenia suport financer de l'ICEC i TV3, i hi va posar diners seus: “Vaig tenir la sort de guanyar diners amb publicitat fa uns anys i els he invertit en el cinema. És una bona manera de gastar-los, però només podem fer-ho alguns privilegiats, i una sola vegada.” Posteriorment, ha obtingut un petit ajut de l'ICAA, però fa només un parell d'anys hi havia quatre potes que sustentaven els seus projectes (ministeri, ICEC, TV3 i algun canal estatal) i “aquest sistema ha caigut, com a molt n'aconsegueixo dues”. “Hi ha una dependència total de Madrid. Estem a expenses dels diners del govern estatal i no podem fer produccions 100% catalanes. Caldrien més recursos.”

Més precaris han estat els mitjans del cineasta Pere Vilà per afrontar, el juliol passat, el rodatge de La fossa. Tot i així, ha pogut treballar amb els actors Lluís Homar, Emma Vilarasau, Josep Maria Domènec i Àlex Monner. Ha disposat, sobretot, d'un ajut de Televisió de Girona i també d'aportacions de l'Ajuntament i la Diputació de Girona. A més, ha completat el finançament amb una campanya de micromecenatge a través de Verkami, una via utilitzada per diverses produccions catalanes al llarg d'aquest any. Amb tot, Vilà ha tingut pocs diners: “Fer pel·lícules així és una experiència que espero no haver de repetir, i no ho considero recomanable. Hem fet una pel·lícula gairebé des del no-res, i hi ha gent de l'equip que no cobra ni cobrarà.”

A les dificultats de tot el sector, en el cas de La fossa s'afegeixen més circumstàncies adverses: “El meu és un projecte 100% d'autor i en català, amb tot el que això comporta. A més, parla de les conseqüències de la Guerra Civil fins avui en dia i estem en un país
en què, fa quatre dies, s'han condecorat combatents de l'exèrcit nazi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA