Cinema Critica

CrÍtica

Imma Merino

Un món de bonhomia

En el cinema (i potser també la narrativa literària) de David Trueba acostuma a haver-hi personatges que intenten fer una cosa que sembla lluny de les seves possibilitats, però que, finalment, més o menys aconsegueixen realitzar-la. En tot cas, en relació amb Vivir es fácil con los ojos cerrados, ho podria semblar pel que fa a un professor d'anglès en una escola de frares d'Albacete que, el 1966, es proposa trobar-se amb John Lennon a Almeria durant el rodatge de How I won the war, film antibel·licista de Richard Lester amb la presència del mític beatle. La llegenda estableix que va ser aleshores quan Lennon va compondre Strawberry fields forever, inspirant-se en el record d'un pati situat a prop de casa seva, a Liverpool, on de petit hi jugava: un lloc on, com diu la cançó, res no és real i on no cal preocupar-se per res. D'aquest esperit vol pouar el film de Trueba amb un títol manllevat a la lletra de la cançó. La inspiració també sembla provenir d'un cas real passat pel sedàs de la ficció.

Interpretat campechanamente per Javier Cámara, el protagonista té un mètode pedagògic per ensenyar anglès amb les cançons dels Beatles que vol mostrar a Lennon. D'aquí, des d'Albacete, decideix viatjar fins a Almeria. Pel camí, sense que s'entengui com els dos personatges es creuen amb ell provinents de Madrid, el professor recull un adolescent (Francesc Colomer, el nen de Pa negre) fugat, després de barallar-se amb el seu pare policia perquè no vol tallar-se els cabells, i una jove malaguenya (Natalia de Molina) que vol tornar a casa seva fugint d'una residència on s'amaguen noies amb embarassos indesitjats.

A prop del lloc de rodatge del film de Lester, hi ha una taverna regentada per un català (Ramon Fontseré) que diu que el pa amb tomata és la millor aportació dels catalans al món. Tot plegat conforma un món de bonhomia, en què fins els policies franquistes no són mala gent, i de suspensió de la línia entre la il·lusió i la realitat. En aquest món de la bonhomia tot sembla possible, però d'una manera tan fàcil, previsible, ingènua i inofensiva que causa certa perplexitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vivir es fácil con los ojos cerrados

«Vivir es fácil con los ojos cerrados»

Gènere: Drama
Direcció: David Trueba.
Intèrprets: Javier Cámara, Francesc Colomer, Ariadna Gil.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA