cultura

ARQUEOLOGIA

El jaciment de Capellada de Besalú, al complet

Amb la instal·lació dels rètols informatius, es culmina la museïtzació d'aquest recinte, que conté estructures d'entre el segle II aC i el XV

La visita al jaciment de l'antic barri de Capellada, de Besalú, es pot fer ara de manera més completa gràcies a la recent instal·lació d'una sèrie de plafons en què s'expliquen les diferents èpoques del recinte i els tipus de construccions que conté, i s'hi mostren dibuixos amb reconstruccions virtuals dels edificis. Situat en un extrem del barri vell, aquest jaciment és especialment interessant perquè abraça un període de temps molt llarg: des del segle II aC (època ibèrica) fins al segle XV, al final de l'edat mitjana, i, per tant, ajuda a entendre l'evolució de la vila. “Demostra que Besalú no és només edat mitjana”, diu Joan Frigola, un dels arqueòlegs que han dirigit la investigació en aquest jaciment.

Les restes i els materials més destacats corresponen als segles I i II, època de dominació romana. Els terratrèmols del segle XV van suposar la fi del barri (destinat sobretot a habitatges, tot i que s'hi van trobar restes d'activitat metal·lúrgica), que a les últimes dècades havia estat amagat sota uns horts.

Els materials recollits van consistir principalment en ceràmiques, fragments de mur pintats i monedes. Mentre Besalú no disposi d'un lloc on exhibir-los, s'han dipositat al Servei d'Atenció als Museus (SAM) de Girona.

Després de sis anys de recerca, la primavera passada es van estrenar els treballs de consolidació de les restes del jaciment. Perquè el visitant distingeixi les diferents fases constructives i els tipus de construccions, les superfícies es van acolorir. L'objectiu de l'Ajuntament és que l'antic barri de Capellada es vagi afegint als itineraris que els turistes fan als punts d'interès històric de Besalú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona