Cinema Critica

crítica

Àngel Quintana

Benvinguts al ‘reality horror'

A finals dels anys noranta la qüestió del món i dels seus sistemes de representació va penetrar en el cor de les ficcions. La realitat podia ser un plató de televisió en què tots érem titelles. Era el temps en què la virtualitat penetrava en el cor de la realitat i en què la imatge perdia la seva gravitat per esdevenir líquida. La cabaña en el bosque, de Drew Goddard, és hereva directa d'operacions com El show de Truman, de Peter Weir, Snake Eyes, de Brian de Palma, o The Game, de David Fincher. La peculiaritat és que la idea que el món és una representació –en aquest cas un gran plató per a reality shows– serveix de pretext per fer una mena de joc amb les regles i sistemes de representació de les pel·lícules de terror per a adolescents.

El film acaba funcionant com un treball en què les lleis del gènere són alterades per mostrar-nos els seus mecanismes, per veure com es genera la por i per crear un distanciament en què la imatge deixa de ser una il·lusió per convertir-se en un gran dispositiu. Goddard parteix d'un esquema bàsic que ben bé podria ser el resultat de l'ampli camí que porta de La matanza de Texas a Posesión infernal, en què un grup d'adolescents van a passar la nit en una misteriosa cabana on el pes dels ancestres i les llegendes el passat tenen ressonàncies satàniques. Tot en un gran plató de televisió en què els seus artífexs són capaços de crear il·luminacions inquietants, transformar el paisatge i provocar tota mena d'accidents per fer patir més els personatges que es transformen en titelles. La proposta resulta estimulant perquè passem del terror al metaterror. El problema surt al final, quan tot ha de conduir cap a un cert apocalipsi. Els monstres es multipliquen, l'espai es converteix en un laberint complicadíssim i la força del relat queda diluïda per tota mena d'excessos que malmeten les moltes troballes de l'obra.

Una cabaña en el bosque
The Cabin in the Woods' Direcció: Drew Goddard Intèrprets: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Fran Kranz Gènere: Terror País: EUA, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Lectura de poemes i dos concerts de l’escola de música per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona