Cinema Critica

CRÍTICA

Imma Merino

Comèdia difícil en territori conflictiu

A Sylvain Estibal (periodista, novel·lista fascinat pel desert i nou cineasta) se li va acudir introduir un porc (i, a més, d'una estranya mena negra) a Gaza en una ficció que transcorre pocs dies abans del desmantellament de les colònies israelianes a la franja durant l'any 2005. Un porc arribat a través del mar que troba a la seva xarxa un pescador palestí (Sasson Gabai, que dirigeix els músics de La banda nos visita, el malenconiós film d'Eran Korilin) sentint-ho com una maledicció: invoca Al·là dient-li que no té la culpa que, a la teulada de casa seva, hi hagi soldats israelians per vigilar la carretera de la colònia.

L'home intenta desfer-se del porc venent-lo, però no ho aconsegueix en un territori hostil i menys sent un animal que tant els jueus com els palestins consideren impur. Perseguit pels deutes, el pescador treu un profit inesperat del porc que el converteix, però, en un traïdor dels seus, que li exigeixen expiar-ho com a màrtir sense que ell en tingui cap intenció.

Amb l'embolcall de la comèdia, que es fa inevitablement difícil, no és poca cosa allò que es proposa Sylvain Estibal amb la seva opera prima, per la qual se li va concedir l'any passat el Cèsar al director novell: vol abordar un territori en conflicte amb el desig de crear finalment una faula a favor de la pau. El porc és un element absurd que introdueix en un context realista transfigurat amb un tractament de comèdia que pretén ser la clau per afrontar la situació, però que es converteix en un problema: no només perquè no s'aconsegueix la comicitat, tot i que el porc vestit de xai pot provocar un somriure, sinó perquè la impertinència del to fa dubtar que el registre sigui l'adequat pel tema. En tot cas, el realisme còmic deriva en una faula benintencionada, però superficial.

un cerdo de gaza
‘Le cochon de Gaza' Direcció: Sylvain Estibal Interpretació: Sasson Gabai, Baya Belal Gènere: comèdia País: França, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona