cultura

Vint anys a la frontera

El festival L'Alternativa guanya un dia, tot i la crisi, i presenta 156 pel·lícules

“Batallem molt per sobre de les nostres possibilitats, estem en una situació límit”, diu Cristina Riera, codirectora de L'Alternativa 2013-Festival de Cinema Independent de Barcelona. Malgrat això, malgrat les retallades pressupostàries acumulades, de més del 40 per cent els tres darrers anys, el festival inicia una nova edició en què presenten 156 films, entre avui i diumenge, tot recuperant un dels dies de festival perduts el 2012.

La d'aquest any és una edició especial, perquè celebren vint anys i rescaten alguns dels títols que s'han pogut veure tot aquest temps: La ville Louvre, de Nicolas Philibert; La rencontre, d'Alain Cavalier; Le fond de l'air est rouge, de Chris Marker; Poli.ist, Adjectiv, de Corneliu Porumboiu, i Gravity was everywhere back then, de Brent Green, entre altres. La tria permet veure “l'evolució del cinema modern”, segons Tess Renaudo, l'altra codirectora del festival.

A part d'estar al límit pel que fa a recursos econòmics, L'Alternativa s'ha situat més enllà de la frontera de l'exhibició comercial: “Sempre hem anat a buscar el que no era visible a Barcelona”, explica Riera. “Al principi programàvem cineastes com ara Wim Wenders, perquè no ens arribaven, però després es va ampliar molt el circuit de versió original i hem passat a apostar per autors que no tenen visibilitat actualment; hem anat veient les necessitats i adaptant-nos”, hi afegeix.

Films inèdits

Així, d'entre les dues mil propostes rebudes aquest any, han seleccionat 11 llargmetratges i 17 curtmetratges a competició en les seccions oficials del festival. Hi haurà films inèdits a l'Estat com ara 36, de Nawapol Thamrongrattanarit; Bellas mariposas, de Salvatore Mereu; Das merkwürdige Kätzchen, de Ramon Zürcher; Tzvetanka, de Youlian Tabakov, i Miragio all'Italiano, d'Alessandra Celesia. “No tenim catifa, però sí que tenim molt de talent; tampoc no tenim grans focus, però fem llum sobre pel·lícules sovint invisibles”, afirma Riera.

Més enllà de les seccions oficials, l'oferta és també molt àmplia. “L'Alternativa és un festival molt complex, amb molts apartats i seccions”, sosté la codirectora. Els espais del certamen, el CCCB, la Filmoteca i l'Institut Francès acolliran les seccions Panorama (cinema estatal), Petits experiments (animació per a nens) i L'Alternativa Hall (propostes arriscades en sessions gratuïtes al Hall del CCCB). A més, hi haurà jornades professionals, una taula rodona sobre l'evolució del cinema independent, etc. Uns 30 directors vindran a presentar les seves pel·lícules en una edició del festival que, tot i les dificultats econòmiques –només té 157.000 euros de pressupost–, esperem que no sigui l'última.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA