Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Una societat estigmatitzada

Heli, d'Amat Escalante, pot ser fàcilment recordada per la crueltat que envolta l'escena de tortura que hi ha en la seva part central i en què uns policies torturen un jove que s'ha endut una part d'un paquet de droga comissat. L'escena mostra com les forces del poder actuen de manera maligna i com no hi ha un espai que separi la llei de la delinqüència. De totes maneres, el tema de la dissolució de fronteres morals no és res més que l'argument clau d'una pel·lícula que pot escandalitzar per algunes escenes, però que en el fons el que fa és mostrar-nos un detall cruel i nihilista d'una societat estigmatitzada que no troba sortides.

Si aquesta setmana Jordi Cadena instal·la a La por, el mal al cor de la vida familiar, Amat Escalante ens mostra com la qüestió del mal és essencial per entendre una societat com la mexicana, en què la vida ha deixat de tenir cap valor, on la joventut viu sense esperança de futur i en què la corrupció social i política no fan res més que estendre la desconfiança absoluta sobre tot valor positiu que ens ajudi a creure en la bondat o en qualsevol utopia possible. Heli sorgeix com un retrat cru d'un món. Amat Escalante és un cineasta que ha rodat tres llargmetratges marcats per la presència de la violència i per un desig de retratar el cor d'una societat malalta. En les primeres pel·lícules va situar-se al costat del corrent encapçalat per Carlos Reygadas destinat a introduir nous models estilístics dins el cinema mexicà. Heli pot semblar una pel·lícula sense gaires clarobscurs i un pèl retòrica en alguns aspectes de la seva posada en escena, però també és cert que des dels primers moments no fa res més que alterar-nos i remoure les consciències en aprofundir en la decadència de determinades societats.

Heli
Direcció: Amat Escalante Interpretació: Armando Espitia, Linda González Hernández Gènere: drama País: Mèxic, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona