Cinema Critica

crítica

Imma Merino

Coses d'homes

A la meva infantesa, adolescència i primera joventut m'he passat moltes hores jugant al futbolí, sovint en companyia d'amigues meves i, per tant, de dones. En el món imaginari (i que, per tant, fa real en la ficció) del director argentí Juan José Campanella (el mateix que va buscar tots els paranys sentimentals a El hijo de la novia i que va desaprofitar visualment tota la complexitat narrativa d'El secreto de sus ojos), el futbolí (com el futbol) només és una cosa d'homes.

Després d'una picada d'ullet cinèfila a la cèlebre escena inaugural de 2001, una odissea de l'espai en la mesura que, fent sentir la mateixa obertura del poema simfònic Així va parlar Zarathustra amb la qual s'enceta el film de Stanley Kubrick, un crani es converteix en una pilota de futbol, el relat del film animat Futbolín, que pot projectar-se en 3-D sense que aquesta dimensió aporti res al film i sobretot a l'espectador, comença amb un pare que explica al seu fill (ja he suggerit que la cosa va de transmissió masculina) la història d'un poble que va voler ser transformat en un parc temàtic per un pinxo triomfador i egocèntric que no pot suportar haver perdut, a la seva adolescència, una partida de futbolí que va guanyar-li un noi tímid que, com pot suposar-se, és el protagonista i heroi.

En contra d'aquesta transformació en parc temàtic, les figures d'aquell futbolí (llençat a les escombraries) adquireixen vida per ajudar l'heroi mentre mantenen discussions interminables sobre les seves aportacions a l'equip: una caricatura no volguda de la retòrica futbolística argentina. La proposta vol ser espectacular, però sobretot hi ha xerrameca sense que la pel·lícula animada tingui ànima i, al capdavall, cap mena de gràcia. Millor una partida de futbolí, es guanyi o es perdi.

Futbolín
Direcció:Juan José Campanella Gènere: animació (aventures) País: Argentina - Espanya, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol