cultura

música

Girona recorda Josep Gaz en el seu tricentenari

Música Antiga de Girona obre demà la commemoració dels 300 anys de la seva mort amb un concert a la catedral

Música Antiga de Girona oferirà demà un concert gratuït a la catedral de Girona (18 h) en homenatge al compositor i mestre de capella Josep Gaz (Martorell, 1656-Girona, 1713). Ahir va fer exactament 300 anys de la seva mort, i el concert obrirà els actes commemoratius d'aquest tercer centenari, que inclourà també un cicle de tres conferències concert a la Casa de Cultura de Girona, el febrer vinent. Les conferències aniran a càrrec de l'historiador Xavier Sala; el musicòleg Josep Pujol, expert en Gaz, i María Ordóñez, que parlarà dels vincles del compositor amb la literatura barroca castellana i amb autors com Calderón de la Barca, del qual va musicar un acte sacramental.

Al concert de demà –que serà gravat i emès més endavant per Catalunya Música– hi assistirà, a més de l'alcalde i el bisbe de Girona, l'alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. El 19 de gener vinent, Música Antiga de Girona també actuarà a l'església de Santa Maria de Martorell. Més endavant està previst un altre concert a Santa Maria del Mar, on Gaz també va ser mestre de capella, després de ser-ho a Mataró i abans d'arribar a Girona.

De les 150 obres de Gaz conservades amb la seva signatura, la immensa majoria són obres vocals escrites sobretot en castellà, algunes en llatí i molt poques en català. Són obres de temàtica eclesiàstica, però algunes tenen també un clar component polític, com les dues compostes en plena guerra de successió –i de signe contrari– que obriran el concert, Hoy que Gerona a María (1710), un villancet dedicat al pretendent austriacista, Carles III, quan va visitar Girona, i Venid mortales (1711), una benvinguda al bisbe Taverner, felipista notori, quan va tornar a Girona poc després que les tropes borbòniques conquerissin la ciutat. Aquest darrer villancet s'ha fet famós per l'estrofa que comença així: “Porque siendo butifleros, aquí cantaremos”.

El programa del concert també inclourà altres sis composicions, com ara La pasión sobre el pecho (A San Bernardo), que Gaz va escriure quan l'arxiduc Carles va visitar les monges Bernardes del carrer Santa Clara, i dues peces més dedicades a la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Girona.

Alba Roca i Albert Bosch són els directors musicals i Jaume Pinyol és el coordinador general de Música Antiga de Girona. El conjunt està format per Clara Valero i Maria Altadill, sopranos (tiples); Òscar Bonany, contralt; David Hernández, tenor; Xavier Pagès, baríton; Daniel Ramírez i Ivan Alcazo, oboès; Alba Roca i Elisabeth Bataller, violins barrocs; Daniel Regincós, violoncel barroc, i Albert Bosch, llaüt barroc.

LA DATA

27.12.1713
El dia en què va morir Josep Gaz, que va ser mestre de capella de Girona entre els anys 1690 i 1711.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol