cultura

Els Goya miren cap al gènere de la comèdia

Contra la crisi, humor i fantasia. Aquesta és la màxima que semblen haver aplicat els membres de l'Acadèmia del Cinema Espanyol, que han nominat en 11 categories la comèdia La gran familia española, la història d'un casament en un cortijo durant la final del mundial de futbol de Sud-àfrica. Una història amb to paròdic que no estalvia crítiques a les generacions dels pares, dels germans grans i dels mateixos nuvis. Una altra comèdia, aquest cop amb el característic estil poca-solta d'Àlex de la Iglesia, Las brujas de Zugarramurdi, és la segona pel·lícula amb més nominacions: en suma 10, però no figura a les categories de millor pel·lícula i director.

A més de La gran familia española, de Daniel Sánchez Arévalo, els finalistes a millor film són: Caníbal, de Manuel Martín Cuenca (8 nominacions); 15 años y un día, de Gracia Querejeta (7 nominacions); La herida, de Fernando Franco García (6), i Vivir es fácil con los ojos cerrados, de David Trueba (7). Tots aquests cineastes competeixen per la millor direcció excepte Fernando Franco, que aspira al premi al millor director novell.

Nominats catalans

Precisament en aquest apartat, ha estat nominada la directora catalana Neus Ballús per La plaga. A diferència d'anys recents, en què ha arrasat amb Pa negre i Blancaneu, el cinema català suma prop d'una vintena de nominacions, però ha quedat fora de la lluita pel Goya a direcció i pel·lícula. Nora Navas competirà per un segon Goya pel seu paper a Tots volem el millor per a ella, en una categoria en què també són finalistes Aura Garrido (Stockholm), Marián Álvarez (La herida) i Inma Cuesta (3 bodas de más). Aquesta producció catalana, amb 7 nominacions, és un altre dels títols que donen als Goya un to de comèdia. A pesar de l'absència sonada de Pedro Almodóvar amb Los amantes pasajeros, que té una sola nominació, pel vestuari.

Eduard Fernández aspira al tercer Goya, aquest cop com a protagonista, amb Antonio de la Torre, Tito Valverde i Javier Cámara. Entre els catalans finalistes també destaca el documental Món petit, de Marcel Barrena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona