cultura

Benvingut, Mr. Digital?

Encara hi ha destacats multicines gironins pendents d'ultimar la reconversió digital l'any que es deixaran de servir còpies en 35 mm

D'altres ja han iniciat la segona fase de digitalització, la descàrrega de films per satèl·lit

Encara hi ha un
36% de sales de cinema que s'han de digitalitzar

El sector de l'exhibició cinematogràfica gironina es digitalitza a marxes forçades per no quedar immers en la foscor de l'apagada tecnològica. El final del cel·luloide ja és aquí i, si bé tot indica que a l'estiu ja es deixaran de servir còpies en 35 mm, el que és clar és que a finals d'any se'n distribuiran de manera del tot residual.

Amb aquesta perspectiva, el procés d'emigració digital s'ha accelerat, sobretot en els últims mesos, i són molts els empresaris que estan ultimant la manera de finançar l'elevada inversió necessària per digitalitzar les sales –un projector nou supera els 65.000 euros– i continuar així, vius, en un negoci que té molts fronts oberts. Ara més que mai, és qüestió de renovar-se o morir.

Un 66% estan digitalitzats

A la demarcació de Girona, encara hi ha un 34% de sales de cinema pendents de digitalitzar. La quantitat és alta, però es manté propera a la mitjana en què es mou Catalunya (70%), molt per sota de l'estatal, que és d'un 84%, i l'europea, d'un 90%.

Més enllà de les xifres, el panorama cinematogràfic gironí, durant molts anys líder d'espectadors per pantalla en tot l'Estat, és actualment un tauler d'escacs en què encara hi ha moltes fitxes per col·locar. L'anunci recent del tancament dels Lauren Costa Brava a Blanes ha sacsejat del tot la partida. És simptomàtic que, amb només un projector digital en funcionament, un dels cinemes que tenien més bones xifres d'espectadors –275.000 el 2013– hagi hagut de tancar. Ben segur que l'alt cost d'inversió que requerien per continuar sobrevivint, juntament amb els problemes empresarials del grup Lauren, va decantar en bona part la balança.

Si aquest tancament sobtat ha deixat la Selva òrfena de cinema, hi ha una altra gran comarca que s'aguanta per un fil: la Garrotxa. Els Cines Olot tenen actualment un sol projector digital; amb tot, els gerents compten a tenir-lo cent per cent digitalitzat a l'estiu. Jordi Descals reconeix que tenen molts problemes per trobar còpies en 35 mm i, per aquest motiu, s'han de fer “martingales” per poder projectar estrenes. “Prendrem mal si no digitalitzem”, afirma.

Un altre multicine en la mateixa situació, el Catcines de Figueres, també té previst completar el procés de reconversió tecnològica al llarg d'aquests propers mesos. Rafa Ruano, un dels responsables, així ho afirma, però tampoc no s'està de confessar que encara que es faci aquest pas no té clar com aniran les coses en el futur. “La cosa està fatal”, diu, en la línia del discurs pessimista d'alguns empresaris del sector.

D'altra banda, també hi ha casos, com els Albéniz Centre i Plaça –encara amb deu sales pendents de digitalitzar–, en què no viuen encara els efectes de la reducció dràstica de còpies en 35 mm i, com assegura el seu programador, Josep Pallàs, poden continuar programant com fins ara. Segurament, la seva condició de cinema situat a la capital de la comarca ho facilita.

Evolució digital, fase dos

Hi ha aquells que, amb els deures fets, ja només miren el present, i d'altres que ja albiren el futur. Amb el cent per cent digitalitzat, se situen els Ocine Girona i Platja d'Aro –com la resta de complexos del grup empresarial gironí (15)–, Odeon de Salt, Cinemes Roses, Arinco de Palamós i –de propietat municipal– el Comtal de Ripoll i Truffaut de Girona. Aquest últim és un bon exemple per observar com, des de la digitalització de la sala, s'ha incrementat progressivament el nombre d'espectadors.

La reconversió tecnològica, tanmateix, no s'atura aquí i n'hi ha que ja estan instal·lant equipaments addicionals –Ocine i Odeon al capdavant–, que permeten la descàrrega de pel·lícules per satèl·lit. Allò que en el sector es considera la segona fase de digitalització.

La definitiva? Caldrà veure-ho. El que és clar és que l'analògic està mort i ja no es pot especular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona