cultura

Quatre discos contra el silenci

Pascal Comelade posa en marxa la Col·lecció Nord, amb obra seva i d'altres músics nord-catalans, com ara Pere Figueres, Gerard Jacquet i Raph Dumas

Lluny de quedar-se de braços plegats davant del silenci que els imposa “el procés destructor del patufetisme i de la francització integral” a la Catalunya del Nord, Pascal Comelade s'ha aliat amb la discogràfica que li ha editat bona part dels seus últims treballs, Discmedi, per a una nova col·lecció de llançaments “inscrits en una perspectiva de Països Catalans, sense cap preocupació de concepte, sense fixació sobre el passat, el present o el futur i sense línia directriu”. S'anomena Col·lecció Nord, i la primera remesa –adquirible individualment o amb el pack complet– inclou quatre volums: Olors de vida, de l'històric Pere Figueres (amb els seus tres primers discos, publicats entre 1977 i 1983 i, fins ara, mai reeditats en CD); Música Pop a Rosselló (en el qual Comelade passa pel seu filtre diferents danses del Vallespir, el Conflent i el Rosselló); Gerard Jacquet (reedició dels dos únics discos del multifacètic artista de Sant Feliu d'Amunt, enriquits amb peces inèdites), i el recopilatori Música electrònica a Catalunya Nord, amb gravacions de Comelade –amb Víctor Nubla l'any 1986 a Gràcia, amb Ivan Telefunken l'any 2010 a Perpinyà, amb David Cunningham l'any 1981 a Montpeller i Londres, així com un recull de solo music de l'any 1981– i el discjòquei i productor perpinyanenc Raph Dumas –diferents temes entre 1986 i 2014.

Estils de música, en resum, força diferents, .Amb el vell i amb el nou. Catalunya, des d'aquesta temporada, arrenca una recerca decidida a ampliar el ventall d'espectadors per facilitar l'accés a la cultura a tot tipus d'espectadors amb propostes prou fresquesperò amb un denominador comú: les particularitats del lloc des d'on s'han fet. “Hi ha un desinterès total pel que hem fet i pel que fem”, lamentava Pere Figueres ahir en una presentació a la Casa Almirall de Barcelona –a Perpinyà es presentarà a la Llibreria Catalana el 13 de juny– que va reunir els protagonistes dels quatre primers volums. “Potser [aquesta col·lecció] pot donar una empenta al que fem”, va afegir el cantant de Pontellà, que ha vist com la reedició de Pres d'aquest país sóc (1977), A la recerca d'una terra (1979) i Tinc al cor un poble (1983) coincideix gairebé amb la publicació del seu primer disc en vuit anys: Ocells, fet a partir dels textos que el poeta Jordi Pere Cerdà (autor de la lletra d'El pres, que Figueres ja cantava l'any 1977) va dedicar a una trentena d'aus diferents.

No va ser l'únic, Figueres, que va aprofitar la presentació d'ahir per alertar de com continua costant cantar en català a la Catalunya del Nord. “La feina de l'artista que s'expressa en català és solitària, ja estem acostumats a treballar sense eco”, lamentava Jacquet, locutor des del 1986 a Radio France Bleu Roussillon. “El paisatge cultural de la Catalunya Nord és totalment en francès”, afegia Comelade. “A banda de Llach, cap artista d'aquí [la Catalunya Sud] hi ha estat programat en condicions en quaranta anys. “La Troba Kung-Fu va actuar a París fa tres mesos i Libération li va dedicar tres pàgines; dissabte, en canvi, va actuar a Perpinyà i la premsa local no en va dir res”, va concloure.

La Col·lecció Nord, segons escriu Comelade en la contracoberta, “és una iniciativa espontània i irregular, sense cap mena de teoria, fora de tota oficina cultural, de tot circuit oficial i institucional”. Els primers
quatre volums ja estan a la venda i, segons afirmava ahir Comelade, la iniciativa tindrà continuïtat amb reedicions de grups perpinyanencs de pop dels anys vuitanta i un treball conjunt entre ell i Dumas a partir de gravacions de la veu de Jordi Pere Cerdà (1920-2011).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen