Música

música

xavier castillón

PopArb: 10 anys marcant la pauta

El festival arbucienc, tota una referència de la música independent a Catalunya, celebra aquest cap de setmana la 10a edició amb un cartell ple d'al·licients

Podríem dir que estem vivint una espècie d'edat d'or de la música catalana, sobretot pel que fa a l'anomenada escena independent, que ha sabut aprofitar l'enfonsament de bona part del món discogràfic multinacional per fer-se un lloc cada vegada més ampli dins del consum cultural majoritari. Ara, grups com per exemple Manel, Mishima, Mazoni i Sanjosex competeixen sense complexos en una primera divisió en què ja no queda gens clar què és alternatiu i què és mainstream o massiu. Però no sempre ha estat així: fa deu anys, quan el festival popArb va iniciar la seva aventura a la localitat selvatana d'Arbúcies –coneguda fins llavors com a seu de l'Acampada Jove de les JERC, un festival ben diferent–, l'escena independent catalana era 100% underground i es movia per les catacumbes lluny de la llum dels mitjans majoritaris i les grans audiències. El popArb va picar pedra i va apostar per grups que trigarien encara uns anys a fer-se grans i a mostrar tot el seu potencial, i per tant el festival por presumir en el seu desè aniversari d'haver crescut al costat de totes aquestes bandes i de ser una petita gran plataforma per als músics que saben que, un cop a l'any, a Arbúcies, lluny de la gran metròpoli barcelonina, trobaran no només un lloc per presentar en directe els seus últims treballs, sinó un espai de trobada i intercanvi d'idees, on els artistes conviuen entre ells i amb el públic.

Coordinat per la incombustible Anna Cerdà, que comparteix el disseny de la programació del festival amb Marc Lloret –membre de Mishima i director artístic del Mercat de Música Viva de Vic–, el popArb celebra aquest cap de setmana la seva desena edició amb una salut impecable i un prestigi a prova de bombes. Hi ha festivals més grans i amb més estrelles internacionals –de fet, l'especialitat del popArb és el producte autòcton–, però pocs tenen tan bona imatge com el popArb, que ni tan sols es planteja entrar en el joc suïcida de les audiències massives, perfectament conscient de quin és el seu terreny.

Una de les novetats d'aquesta desena edició és que el festival té aquest any un dia més activitats: de fet, va ser ahir dijous quan va tenir lloc a Can Torres una festa inaugural amb les actuacions de Joana Serrat, Guillamino i Miqui Puig com a discjòquei. El popArb també ha celebrat aquest aniversari tan rodó com el tall transversal del tronc del seu cartell –dissenyat per Roger Padilla i amb versió animada, en un vídeo interactiu creat per Miss Alabama–, amb un recopilatori digital creat amb la col·laboració de la distribuïdora digital independent La Cúpula Music, que inclou 21 cançons que “donen una idea de la música que s'ha fet al nostre país i de la música que ha passat pel festival”.

Fira discogràfica i exposicions

El popArb també estrena aquest any una petita fira discogràfica, coordinada per les botigues Discos Surco –que celebra el seu 40è aniversari al barri de Gràcia– i Ultralocal Records, i per remarcar que no tot és música al festival, s'hi han programat tres exposicions. Avui s'inaugurarà a Can Torres (18 h) la mostra Calçó, 1913-2009, dedicada a l'obra pictòrica del seu “cafeter més gran”, Jaume Serra i Martí, Calçó, un artista “autodidacte, inquiet, creatiu, observador, expressiu i sensible a tot allò que l'envoltava”. Calçó va ser un pintor desconegut per voluntat pròpia durant dècades, que es va donar a conèixer el 2005, poc abans de la seva mort, amb una exposició al Museu d'Art de Girona.

L'altra exposició artística és la col·lectiva Klin-Zen, organitzada a l'hotel Montsoriu amb motiu de la seva reobertura, amb obres d'una vintena d'artistes que inclouen pintures, escultures, fotografies, instal·lacions i, entre altres creacions, un reportatge d'imatges del que va ser l'antic hotel Montsoriu. Tot plegat presentat sota el criteri de Lluís Sans “amb un eix temàtic tan abstracte com l'ànima”. Una tercera exposició repassa a Can Torres la història del popArb des del 2005 amb fotografies realitzades majoritàriament per Juan Andrés Pegoraro.

En tot cas, la música continua sent l'ingredient principal del popArb. Avui hi actuaran, a partir de les 9 del vespre, Erm, Raydibaum, Pau Riba i Pascal Comelade, Refree, Manel, Carlos Cros, Mazoni, DJ Amable i L'Hereu Escampa, fins ben entrada la matinada.

Demà al migdia la música començarà a sonar a les piscines, amb DJ Txarly Brown i Línia Maginot, i a partir d'un quart de sis de la tarda continuarà en altres escenaris de la població amb 4 Hiverns, Barbacoa, Xavi Alías, Renaldo & Clara, Caïm Riba, Me & The Bees, Sanjosex, The Free Fall Band, Miqui Puig i l'Agrupació Cicloturista, Anímic, Mishima, CaboSanRoque, Joan Colomo i el trio barceloní Lasers, que serà l'encarregat de tancar la desena edició del popArb, a l'escenari Montsoriu, al voltant de les 4 de la matinada de diumenge. En total, una trentena de grups i discjòqueis mostraran aquest cap de setmana a Arbúcies quin és l'autèntic potencial creatiu del pop català l'any 2014. Moltes coses han canviat en aquests deu anys de vida del popArb; però, com remarquen els seus organitzadors, el que no s'ha modificat és l'esperit amb què va néixer el festival.

I per acabar, una mica d'informació pràctica d'última hora: les entrades d'un dia per al festival costen 35 euros (divendres) i 40 euros (dissabte) i hi ha un abonament de 55 euros per les dues jornades.

Poparb
Arbúcies, del 26 al 28 de juny
Web: www.popArb.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà