cultura

La cultura popular, eix de la festa major de Terrassa

La tradició és el centre d'una trobada que des d'avui i fins al 9 de juliol reunirà milers de persones

Durant la celebració es venen banderes de la ciutat per col·laborar amb el rebost solidari

Les entitats de cultura popular tornen als carrers de Terrassa per festa major, i ho fan per vertebrar una celebració que aquest any ofereix prop de 300 activitats des d'avui fins al nou de juliol. “L'arrel tradicional és la columna vertebral d'una festa oberta a tothom”, assegura el regidor de Cultura, Amadeu Aguado, que, tot i això, hi afegeix: “L'oferta és tan variada que cadascú pot triar com viure-la.” La baixada del drac de Terrassa des de la seva cova a Sant Llorenç fins al raval de Montserrat, la descoberta de quin personatge és el capgròs de l'any i el pregó de sis nens usuaris de les biblioteques municipals donen avui el tret de sortida a una celebració que espera reunir durant sis dies desenes de milers de persones de la ciutat i rodalies.

Poques són les novetats que inclou la programació d'aquest any. El centre de la ciutat, “no només la part històrica”, com indica el regidor, es converteix en un gran escenari. Per primer cop, s'utilitzarà l'atri de l'Ajuntament per celebrar tres concerts de petit format. El vessant solidari de la celebració es veu reforçat amb la campanya A la teva festa, la teva bandera! que té com a objectiu, a més de guarnir la ciutat, destinar els guanys al rebost solidari format, entre altres entitats, per Càritas i la Creu Roja. A banda de banderes, es vendran a un preu d'un i tres euros, respectivament, mocadors i samarretes.

Aquests dies també es presentarà “l'estic de festa”, un dolç impulsat pel Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i comarca i el Gremi Comarcal de Pastisseria de Terrassa, que vol ser un reconeixement del municipi com a bressol de l'hoquei català. “S'estrena a la festa major amb voluntat de quedar-s'hi per sempre”, hi afegeix Aguado.

Diumenge al matí es faran els actes institucionals més destacats i tradicionals de la festa: el seguici d'autoritats, l'ofici solemne a la catedral del Sant Esperit, les actuacions dels grups de cultura popular i l'exhibició castellera. Aquest any la Colla Jove del Xiquets de Tarragona és la convidada dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Terrassa i el penó de la ciutat el portaran membres de la Comissió del Centenari de l'Atletisme a Terrassa.

A la festa major també hi ha espai per als nens, que sobretot dilluns seran els protagonistes de diverses activitats al parc de Vallparadís; per a l'esport, amb la celebració dissabte de la XXXV Cursa atlètica popular, que té un recorregut de vuit quilòmetres, i per a l'espectacle per a tots els públics amb la gala del circ de festa major que organitza dimarts l'Associació de Circ Tub d'Assaig 7'70 a la plaça Vella.

LA XIFRA

300
són les activitats
que inclou el programa de la festa major de Terrassa.

LA FRASE

L'arrel tradicional és la columna vertebral d'una festa major oberta a tothom i amb una oferta variada
Amadeu Aguado
regidor de cultura

Els Pets, Chenoa, Sanjosex i Pitingo, en concert

La música té presència a la festa major amb grups com ara Els Pets i cantants com per exemple Chenoa, Pitingo i Sanjosex. Una proposta diversa en què també hi ha Txarango i la Troba Kung-Fu.

El pressupost municipal es manté en 280.000 euros

L'Ajuntament de Terrassa ha optat per mantenir l'aportació municipal al pressupost global de la festa major perquè, com explica el regidor de Cultura, Amadeu Aguado, suposa una doble oportunitat, primer perquè la gent gaudeixi de la festa i segon perquè genera moviment econòmic. El consistori hi inverteix 280.000 euros. El cost global, però, són 370.000 euros. La resta, segons Aguado, prové de patrocinis i col·laboracions.

La llengua de signes, present al pregó i al parc de Vallparadís

La llengua de signes catalana també tindrà un espai a la festa major de Terrassa. A banda d'interpretar el vídeo penjat a la web municipal per presentar els actes, les persones sordes podran seguir el pregó en la seva llengua i, a més, participar en una activitat organitzada al parc de Vallparadís diumenge al matí. L'associació de persones sordes col·locarà una vela al pla del castell on voluntaris sords i intèrprets donaran informació de la jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda