Territori

ExposicionS

Jordi Alemany

El maridatge perfecte

Catorze artistes plasmen la seva visió de la cultura del vi usant bótes en una mostra a Terrassa

Catorze mirades artístiques bagenques mostren la seva particular visió de la cultura del vi i la seva relació amb aquest terra situada al cor de Catalunya no gaire coneguda, com també passa a la seva denominació d'origen: DO Pla de Bages. La seva particular mirada a través de la pintura, el dibuix, l'escultura o la fotografia es vehicula amb la utilització de bótes representatives dels cellers de la comarca que des de fa dos anys han visitat diferents espais museístics de Catalunya des que la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, amb la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages van crear l'exposició dins el certamen Vi_suals 13.

Fins al pròxim 16 de novembre, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa(mNACTEC) ofereix l'última oportunitat per gaudir de les obres d'aquesta mostra itinerant que és una simbiosi de ciència i art, com explicava el dia de la seva presentació el director del mNACTEC, Jaume Perarnau. A la sala hi ha obres de Susanna Ayala (Caves Gibert), Marina Berdalet (Celler Oller del Mas), Eduard de Pobes (Celler Jaume Grau Grau), Joaquim Falcó (Celler Més que Paraules), Lourdes Fisa (Celler Fargas-Fargas), Àngels Freixanet (Confraria dels Vins del Bages), Elsa Guerra (Celler Molí), de la comissionada de la mostra Roser Oduber (Celler Mas de Sant Iscle), Ramon Oms (Celler Solergibert), Agustí Panadés (Celler Abadal), Txema Rico (DO Pla de Bages), Montserrat Riu (Celler Can Serra dels Exibis), Josep Maria Sarrate (Celler Cooperatiu de Salelles) i Eva Soto (Celler Cooperatiu d'Artés). L'exposició es completa amb una selecció fotogràfica que recull diversos moments dels processos creatius amb imatges de Roberto Andrés, Santi Bajona, Josep Brunet, Josep Cruz, Lídia de la Cruz, Anna Estruch, Ferram Faja, Toni Galera, David Jiménez, Josep M. Perostes, Yolanda Pradas, Adelina Putellas, Robert Santamaria, Àngel Torrent, Pura Travé i Arnau Viñals.

Una activitat que el museu complementa amb dues sortides programades, la primera aquest 11 d'octubre als municipis de Mura, Talamanca, Pont de Vilomara i Rocafort que acullen la principal concentració de tines de vinya de la comarca, concretament a la Vall del Flequer, on n'hi ha localitzades una trentena que sumen una capacitat de producció de 270.000 litres de vi. El president de la DO Pla de Bages, Valentí Roqueta, va recordar que aquesta comarca va ser “la principal productora de vins del segle XIX” i, per evitar que se'ls fes malbé, es van fer aquestes tines per elaborar el vi a peu de vinya. La segona sortida està programada pel dia 8 de novembre al Celler Fargas i Fargas, on conserven vinyes velles de macabeu de l'any 1970 que van resistir les glaçades de l'any 1985, quan van aprofitar per emparrar-les. El celler familiar té vinyes amb les varietats internacionals de cabernet sauvignon, merlot i chardonnay des de fa 30 anys.

El veïnatge amb el Vallès Occidental, i concretament amb Terrassa, on també s'havia produït vi, com recordava Roqueta, ha fet que la mostra i les sortides s'hagin inclòs en el programa d'activitats de la segona edició de la Fira de Vins i Olis Catalans que es desenvoluparà al recinte firal de la cocapital catalana entre el 14 i el 16 de novembre. De fet aquesta DO serà una de les principals protagonistes d'aquest certamen, amb l'objectiu de donar-la a conèixer al gran públic, com explicava una de les organitzadores de la fira, Sol Roi, d'Emovins. Abans dels tres dies del certamen s'organitzarà també una xerrada sobre la història vinícola i del cava a Terrassa –29 d'octubre– i un concurs de cava per parelles –6 de novembre–, entre altres activitats. La fira permetrà conèixer, a banda dels cellers i distribuïdors, quins grups de tast hi ha a la ciutat, com maridar els millor vins a ritme de swing, compartir les tendències en moda i vi en una desfilada anomenada Casual & Wine, gaudir de diferents tastos amb sommeliers i enòlegs reconeguts, aprendre a preparar els millors gintònics i els més menuts també podran participar en un taller de suro. L'oli s'incorpora en aquesta segona edició on es podran conèixer productors i participar en tastos. La fira, que en la primera edició va tenir més de 4.000 visitants, permetrà informar-se de les destinacions enoturístiques del país i provar la cuina de proximitat.

Vi i oli aTerrassa
L'exposició de les bótes s'emmarca en el programa d'activitats prèvies de la segona edició de la Fira de Vins i Olis Catalans, Terrassa de Vins, que s'organitza del 14 al 16 de novembre. La DO Pla de Bages, des d'on prové l'organització de la mostra, serà precisament la protagonista del certamen que ofereix un munt d'activitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona