cultura

Mascarell: “Devem a Badia i Margarit molta de la convicció que avui tenim sobre el futur del català”

El conseller de Cultura agraeix el compromís amb la llengua catalana a qui és “referent” per als lingüistes

Ferran Mascarell recorda que, amb les seves obres, va permetre estudiar gramàtica “als que no ho podíem fer a l'escola”

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la mort del filòleg i lingüista, Antoni Maria Badia i Margarit aquest diumenge als 94 anys. “Ens ha permès entendre que el català era una llengua amb tota la força i la potència de qualsevol altra llengua romànica, i li devem molta de la convicció que avui tenim sobre el futur del català”.

Mascarell li ha agraït una vida “molt compromesa” amb la llengua catalana i l'haver-se convertit en la “connexió” entre els lingüistes de principis de segle i els d'avui. En una tasca docent “extraordinària”, Mascarell ha recordat que “avui per avui una bona part dels nostres lingüistes el tenen com a referent”

Mascarell veu Badia i Margarit com un dels “grans” lingüistes, “dedicat tot la seva vida a la llengua i que ha permès fer la connexió entre els grans homes de llengua de principis de segle i la realitat actual”.

El titular de Cultura li ha agraït el “molt compromís” amb el català i amb totes les activitats i actituds “cíviques que afavorien” la llengua catalana, ha assegurat en subratllar també el perfil més humà de Badia i Margarit: “una gran persona”. La seva dedicació a la llengua catalana i una docència “extraordinària” han fet que avui per avui, ha recordat Mascarell, els lingüistes tinguin Badia i Margarit com a “referent”.

Amb les seves obres, va permetre estudiar gramàtica “als que no ho podíem fer a l'escola” i “ens ha permès entendre que el català era una llengua amb tota la força i la potència de qualsevol altra llengua romànica, i li devem molta de la convicció que avui tenim sobre el futur del català”, ha conclòs.

Nascut el 1920 a Barcelona i format a la Blanquerna, Badia i Margarit va dur a terme una intensa activitat acadèmica i investigadora, sobretot en el camp de la lingüística històrica i la dialectologia. Es va especialitzar en geografia lingüística i va impulsar l'Atles lingüístic del domini català, considerada una obra de referència. La seva obra científica inclou més de sis-cents títols, amb més de cinquanta llibres, entre els quals la Gramàtica catalana (1962). Va ser reconegut amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2003) i la Medalla d'Or de la Generalitat (2012), entre altres distincions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia