Llibres

juvenil

lluís llort

Equilibri dramàtic

Molts llibres descriuen infanteses complicades per motius diversos, com ara orfandat, malalties, abusos sexuals, pobresa, ser diferent de la resta... De clàssics com Oliver Twist a la sobrevalorada Wonder, passant per L'incident del gos a mitjanit, Sarah i De la canalla no se'n sap res, per posar alguns exemples variats.

Edicions de 1984 estrena col·lecció juvenil, Propera parada, amb la molt recomanable Diari del tot verídic d'un indi a mitja jornada, de Sherman Alexie, un indi nord-americà nascut el 1966 a la reserva que retrata a la novel·la, autor d'una obra força extensa que inclou poesia i narrativa. En aquesta novel·la, National Book Award for Young People's Literature 2007, aboca experiències autobiogràfiques amb molta trempera narrativa.

Arnold (o Júnior) és un noi de catorze anys nascut a la reserva índia de Spokane. Pateix un excés de líquid cefaloraquidi (aigua al cervell, podríem dir) que li ha afectat la parla i la visió (en un ull té miopia i en l'altre hipermetropia). Ens relata en primera persona la vida a la reserva, amb ritme i accions constants, sense dramatisme, i això que de motius no en falten: pobresa, racisme, molta violència, uns índexs d'alcoholisme brutals, bulímia, la mort de persones properes... Però també temes universals més amables: amistat, superació personal, amor, sentir-se diferent, l'orgull de les minories i fins i tot la masturbació.

Júnior (o Arnold) té pare, mare, una germana més gran, un gran amic –el violent Rowdy– i una habilitat: juga bé a bàsquet, cosa que li permet anar a un institut de fora de la reserva. Allà es fa amic de Gordy i s'enamora de la bonica Penelope, tots dos de raça blanca. Les vivències, més que aventures, són constants i estan narrades amb humor i una certa i profitosa distància moral. Tot plegat manté un magnífic equilibri dramàtic.

Cal esmentar les moltes il·lustracions d'Ellen Forney que acompanyen el text. En algun cas demostra que és una bona dibuixant, però, en general, imita l'estil matusser que podria tenir un noi com el protagonista.

Molt bon debut d'una col·lecció que vol potenciar les lectures familiars, intel·ligents i amb qualitat literària.

Diari del tot verídic d'un indi a mitja jornada
Sherman Alexie
Traducció: Yannick Garcia Il·lustracions: E. Forney Editorial: Ed. de 1984 Pàgines: 238 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona