Llibres

poesia

Ricard Mirabete

Un cosmos a la nostra mesura

Miquel-Lluís Muntané fa possible la poetització del somni amorós i alhora busca allò concret i quotidià que estructura l'emoció i el sentiment. A Carta de navegar, ens ofereix una escollida antologia dels poemes amorosos que ha escrit al llarg de la seva obra poètica. Arrenca aquest volum amb tres composicions del seu primer poemari L'esperança del jonc (Rondes, 1980) i clou el llibre amb la inclusió de quatre poemes inèdits recents. D'aquesta manera, ens ofrena un conjunt de trenta-dos poemes, que són una mostra dels vuit poemaris que ha editat des del 1980, poemes esparsos publicats en revistes literàries i els quatre d'inèdits esmentats.

L'amor és el que vehicula el seu estar en el món. L'amor entès com a elevació espiritual i com a retorn a l'essència individual. Ens configura i ens permet ser allò que som, en potència i en acte. No debades, Teresa Costa-Gramunt en el seu bell pròleg ens avança les claus de pensament i de vida del nostre poeta. Costa-Gramunt ens exposa la visió de l'amor que té Muntané: “L'amor com a casa, doncs, com a construcció i llar d'aquella flama, nucli o fonament primer que atrau la parella.” Tot seguit cita els versos del poeta: “Diré la nostra saviesa / secular, / personal, / intransferible.” El poeta basteix la seva vida amb l'alenada present i embriagadora de la seva estimada, en forma de vincle i presència lluminosa. L'amor com a flama inesgotable. I la poesia com a correlat objectiu de la vivència compartida.

Muntané creu en el vessant màgic de la llengua, en la possibilitat del joc poètic fins a fer sentit. Per exemple, el jo poètic viu la creació poètica i la realitat que l'envolta amb els ulls del record i amb el compromís vital de donar vida –i joc creador– a les paraules viscudes. Els motius temàtics del joc i del viatge sovintegen al llarg de la seva obra poètica: l'amor i la vida entesos com a aposta definitiva per construir-se individualment i ser fidel a la troballa essencial: el vincle amorós. Aquest es presenta com una creació, com una història sagrada, com un adagio. Muntané tenyeix els referents de l'imaginari bíblic d'una aurèola còsmica i humana ben encisadora. Hi és ben present –en l'experiència artística– la mística com a elevació espiritual; també com a vivència amorosa completa. Els poemes que trobem d'un dels seus llibres més celebrats, Migdia a l'obrador (Pagès, 2003), ens donen fe de les seves motivacions líriques principals. Al poema Creació el poeta escriu: “Si ho decidim, / no hi haurà més espai que el nostre gest, / ni altre camí que el que puguem fer junts, / ni més certesa que el desig [...] Si ho decidim, / naixerà un cosmos a la nostra mesura.

CARTA DE NAVEGAR. Antologia de poesia amorosa
Miquel-Lluís Muntané
Editorial: In-Verso Barcelona, 2014 Pàgines: 55 Preu: 10 Euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA