cultura

Patrimoni

A Sidillà, ja no hi plou

L'església preromànica de Sant Romà ja està protegida per una teulada, en el que suposa la primera acció restauradora en més de 30 anys

S'han consolidat murs i ja es busquen subvencions per cobrir l'absis trapezoïdal

La desprotecció de l'entorn de Sant Romà de Sidillà, en tancar, el novembre del 2013, l'expedient obert el 12 de juliol del 1982 que buscava la declaració de bé cultural d'interès nacional (BCIN) i que mai no es va arribar a resoldre, va activar l'Ajuntament de Foixà, que va començar a prioritzar els esforços perquè les restes de l'església preromànica i el seu entorn no continuessin degradant-se, amb el perill que, en qualsevol moment, les inclemències del temps poguessin ensorrar unes parets que havien aguantat centenars d'any. Patrimoni de la Generalitat va reaccionar mesos després i, el març del 2014, va iniciar l'expedient per declarar l'entorn espai de protecció arqueològica. En aquell moment, l'Ajuntament de Foixà també havia efectuat els tràmits per fer unes obres urgents, paral·lelament a la petició de bé cultural d'interès local (BCIL). El consistori, precisament, en vista de la desprotecció que suposava el tancament d'expedient del procés de declaració com a BCIN executat el 2013 per la Generalitat, ja havia activat preventivament una suspensió temporal de llicències.

Els primers treballs es van efectuar al maig i van consistir en el desbrossament i la neteja de l'entorn més immediat. Aquelles feines ja van posar al descobert una imatge desconeguda de l'església preromànica i les restes del poblat, fins ara pràcticament amagades per la vegetació. Els treballs va assumir-los la brigada de suport en jardineria del Consell Comarcal del Baix Empordà, unes tasques que va completar, posteriorment, l'ADF de Foixà, que va procedir a la recollida i el transport de troncs i branques sobrants.

Mentrestant, l'Ajuntament de Foixà feia mesos que anava a la cerca i captura de les subvencions. Finalment, va obtenir 18.000 euros de la Diputació de la partida destinada a la restauració de monuments. De la Generalitat, va aconseguir-ne 15.000 més. Aquests, afegits als 4.506 euros sortits dels recursos propis, van acabar fent una suma de 37.506 euros, que van destinar a l'empenta restauradora més decidida des que la Diputació va incentivar un esforç restaurador a principi dels anys vuitanta. Llavors, es va desenrunar i apuntalar l'església. Fins i tot es va efectuar una prospecció superficial de la zona, que és completament arenosa i de bon excavar, recollint-s'hi ceràmica d'època romana, visigòtica i altmedieval.

Ara, l'empresa Construccions Narcís Matas ha consolidat els murs exteriors per poder aguantar la teulada d'acer i protegir l'estructura de l'església. Ara, queda la protecció de l'absis trapezoïdal. Aquest és l'objectiu per a aquest 2015. Des de l'Ajuntament de Foixà estan atents a la convocatòria de subvencions per continuar una lluita massa solitària.

37.506
euros
és el cost de les obres de restauració encarregades a l'empresa Narcís Matas. Les han finançades la Diputació (18.000 euros), la Generalitat (15.000) i l'Ajuntament (4.508).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA