cultura

‘Indies' americans

El festival Americana porta 16 films independents recents dels EUA a Barcelona. La Filmoteca els complementa amb sis títols dels noranta

“Primeres obres de directors
com Linklater
no ens arriben”,
diu el director
del festival

Americana, el Festival
de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona, portarà entre el 19 i el 22 de febrer setze pel·lícules indies als cinemes Girona de Barcelona. Últims treballs de cineastes de renom dins aquest món com Kelly Reichardt o Bill Plympton, que no tenen prevista l'estrena a les pantalles catalanes, es podran veure en aquest festival que celebra la segona edició. Després de l'èxit de l'any passat, amb un 82% d'ocupació, enguany tindrà més títols i sessions.

Xavi Lezcano, codirector d'Americana, explica a aquest diari que el festival “sorgeix d'una necessitat, perquè hi ha molts festivals de cinema a Barcelona especialitzats en cinema asiàtic, d'autor..., fins i tot africà, però de cinema americà, que és el que bàsicament consumim, no n'hi havia cap, i hi ha una gran quantitat de pel·lícules que no ens arriben. Volíem cobrir una mica aquest forat”.

El programa inclou “pel·lícules de directors com Richard Linklater [favorit als Oscars per Boyhood] que ara ens arriben, un cop són reputats, però les primeres obres dels quals no es van estrenar”. “Més enllà de la indústria –afegeix Xavi Lezcano–, als Estats Units tenen
una base molt forta de cinema independent, de gent bona que fa pel·lícules”. Molts títols provenen de festivals nord-americans com Sundance, Tribeca i Austin, i també n'hi ha que han passat per Berlín, Canes...

Entre els plats forts d'aquesta edició hi ha Night moves, de Kelly Reichardt, “un clàssic, una institució dins del cinema independent”, que va competir a Venècia i va ser premiada a Deauville i Valladolid; la pel·lícula animada Cheatin, de Bill Plympton; Listen up Philip, d'Alex Ross Perry, premi especial del jurat a Locarno; Rich hill, millor documental de Sundance, i la guanyadora del premi del públic d'Austin, Before I disappear.

El festival ha programat 32 sessions, dues per film, entre el 19 i el 22 de febrer. A partir d'avui, la Filmoteca projecta el cicle Els nous Indies, una mirada a les obres primerenques de Todd Haynes (Poison), Darren Aronofsky (Requiem for a dream), Quentin Tarantino (Reservoir dogs), Gregg Araki (The living end), Alexandre Rockwell (In the soup) i Todd Solondz (Welcome to the dollhouse). Ofereixen un retrat aspre i gens amable de la societat nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol