Cinema Estrena

Estrena

B.S

Els homes d'honor de la 'Ndrangheta

Nominat al premi europeu de director revelació per Saimir (2004), Francesco Munzi aborda en el seu tercer llargmetratge el tema de la 'Ndrangheta (la màfia calabresa) en tota la seva profunditat i complexitat, defugint els clixés i els tòpics fàcils. Com només ho pot fer un italià. La pel·lícula ha estat comparada amb Gomorra, que es basa també en un llibre molt ben documentat sobre la Camorra napolitana.

Calabria té com a protagonista un home que es manté apartat dels negocis criminals dels seus dos germans, però un fill seu se sent atret pel carismàtic tiet i acaba ficat en problemes. Els tres germans uniran les seves forces per defensar l'honor i les vides de la família. Munzi adapta un llibre de Gioacchino Criaco, Anime Nere, amb un repartiment encapçalat per Marco Leonardi (Totò de jove a Cinema Paradiso). El director se'n va anar a Africo, ben bé al cor de Calàbria i la 'Ndrangheta, tot i que molta gent el va intentar dissuadir de rodar allà. “Vaig arribar a Calàbria ple de prejudicis i por –recorda el director a les notes de producció del film–. I el que vaig descobrir va ser una realitat complexa i diversa. La desconfiança es va convertir en curiositat i la gent ens va obrir les portes. Vaig barrejar els meus actors amb els habitants d'Africo. Sense ells, aquesta pel·lícula no hauria estat el que és.” I el que és no és poca cosa: va guanyar el premi del públic i tres guardons més a la Mostra de Venècia, i ha rebut elogis de la crítica internacional, que valoren una mirada més centrada en les conseqüències de la violència que en els crims, o la capacitat de combinar el realisme més cru amb una certa dimensió mítica. Munzi remarca que “Africo ens pot ajudar a entendre moltes coses d'Itàlia”.

Calabria
Direcció: Francesco Munzi Intèrprets: Marco Leonardi, Peppino Mazzotta Gènere: drama criminal. Itàlia, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia