cultura

Festa Major

Reus vibra amb la vigília de Sant Pere

Milers de reusencs es congreguen en la jornada prèvia al seu patró, a la plaça del Mercadal

L'esclat de festa torna a servir per fer sentir crits d'independència i alguns tímids retrets a l'equip de govern

La capital del Baix Camp es desperta avui amb ressaca després de prop d'una setmana d'actes populars, tradicionals, festius i religiosos que van arribar al seu punt àlgid ahir a la nit, amb la segona Tronada de Sant Pere, la més emotiva i esperada pels reusencs, i que ensordeix la plaça del Mercadal durant uns instants. La vigília de Sant Pere, patró de la ciutat, marca en el calendari el dia amb un gruix més gran d'actes de la festa major i que va arrencar protocol·làriament amb el Toc de Festa, a les 9 del matí, des del campanar de la Prioral per donar pas als principals actes de la celebració reusenca. Al llarg de tot el matí, les cercaviles, vermuts i actes populars van propiciar un continu degoteig d'assistents pel nucli antic, però la traca estava reservada per al vespre i la nit, amb l'Anada i Tornada de Completes, el pilar caminant dels Xiquets de Reus des de la Prioral fins a l'ajuntament i la Tronada, a més de les respectives revetlles al parc de Sant Jordi, a la plaça de la Llibertat i a l'espai de La Palma.

L'Anada a Completes, amb sortida des de la plaça del Mercadal i arribada a la Prioral, simbolitza el sentir més religiós de la festa major i es corona amb el solemne ofici de completes a la mateixa església de la Prioral. Un cop dins, se celebra el tradicional ritual de les tres claus en què es mostra al públic assistent el bust reliquiari de Sant Pere, que tot just va ser restaurat l'any passat. El bust queda presidint la missa i, avui, sortirà en processó per culminar els actes del patró reusenc. El seguici festiu i el tradicional pilar caminant dels de la camisa avellana, les ballades dels gegants i del bestiari, van desfilar carrer Major amunt fins a la porta de l'ajuntament, entre una munió de gent. En acabar la cercavila, es va realitzar la segona Tronada de Sant Pere i el castell de focs artesanal.

Xiulada a les autoritats

Una de les incògnites de la jornada d'ahir era saber si es repetiria el que s'ha convertit en un dels actes oficiosos de la revetlla de Sant Pere, com és la xiulada contra les autoritats en la seva Tornada de Completes a l'ajuntament. A diferència dels últims tres anys –la tradició va començar el 2012 arran d'uns aldarulls entre membres de la Guàrdia Urbana i alguns ciutadans–, enguany els xiulets s'han tornat a sentir però de manera molt més tímida. Un cop acabada la Tronada, això sí, els crits a favor de la independència es van poder sentir de valent i de manera majoritària al conjunt de la plaça.

La festa major gran de la capital del Baix Camp culminarà avui, després de les tradicionals matinades. Entre els darrers actes, destaquen les dues últimes tronades i els balls del seguici festiu (al matí i a la tarda); la professó solemne, a partir de dos quarts de 8 del vespre; i la carretillada de Sant Pere amb el ball de diables i una mostra piromusical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia