cultura

Alpha Blondy tanca Ítaca amb energia positiva

L'històric cantant africà de ‘reggae' actua avui a Calella de Palafrugell

  • Alpha Blondy, en una imatge carregada d'energia positiva ARXIU.

Més de trenta anys de reggae combatiu, espiritual i ballable a parts iguals avalen la trajectòria d' Alpha Blondy , nascut fa 62 anys amb el nom de Seydou Koné a Dimbokro (Costa d'Ivori) i considerat per molts el Bob Marley africà. Alpha Blondy tancarà avui la tercera edició del festival Ítaca, Cultura i Acció , amb el seu únic concert a Catalunya, que tindrà lloc a la platja de Portbò de Calella de Palafrugell (22 h, de 22 a 30 euros), al mateix escenari on demà tindrà lloc la 49a Cantada d'Havaneres.

Acompanyat pel seu grup habitual, The Solar System, Alpha Blondy presentarà el seu últim disc, Positive energy, amb cançons tan efectives com ara No brain, no headache. Però segur que tampoc no faltaran a la cita els nombrosos èxits de la seva llarga carrera. Fins i tot a l'Estat espanyol va tenir el seu moment de glòria comercial, amb Sweet Fanta Diallo, una cançó del seu disc Revolution (1987), el primer gravat amb The Solar System, després d'haver enregistrat amb The Wailers Jerusalem (1986), un cant a la pau que s'obre amb una pregària en hebreu: això diu molt sobre aquest musulmà que ha cantat a la glòria del Jah rastafari i ha manifestat sempre el seu respecte per totes les religions monoteistes.

El seu primer disc, titulat justament Jah Glory! (1983), contenia ja el seu primer èxit, Brigadier sabari, una protesta contra els abusos policials. Cocody Rock, l'explícita Apartheid is nazism i Come back Jesus són altres dels seus clàssics.

Fran Arnau, el director d'Ítaca, fa un balanç molt positiu d'aquesta tercera edició del festival empordanès, que reivindica la cultura com a dret bàsic i ven pomes com a entrades en protesta contra l'IVA cultural. De les vuit poblacions on s'ha fet el festival, en quatre s'han exhaurit les entrades i en dues més gairebé s'ha assolit el ple total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA