cultura

Els dietaris de Miquel Pairolí en un volum

La Fundació Valvi els editarà per Sant Jordi i El Punt Avui publicarà una selecció dels seus articles

Avui hi ha una passejada pel Barri Vell de Girona amb lectures d'‘Octubre'

Dilluns, 6 de juliol, farà quatre anys que ens va deixar Miquel Pairolí. L'escriptor i col·laborador d'El Punt Avui tot just tenia 55 anys, i ja havia creat una densa obra literària que inclou novel·les, dietaris, assajos literaris, teatre, biografies, traduccions... Però on tothom coincideix que va excel·lir va ésser en la trilogia de dietaris Paisatge amb flames (Columna, 1990), L'enigma (La Campana 1999), i Octubre (Acontravent, 2010).

L'any vinent, per commemorar el cinquè aniversari de la seva mort, la Fundació Valvi, que presideix Joaquim Vidal, està preparant l'edició en un sol volum d'aquesta trilogia indispensable en les lletres catalanes de les darreres dècades. En principi, es vol publicar el llibre per Sant Jordi.

Al mateix temps, El Punt Avui treballa en una acurada selecció dels articles que va publicar en la secció diària L'escaire entre el 2 de gener del 2000 i el 29 de maig del 2011, quan es va acomiadar dels lectors amb el magistral article Teló.

L'homenatge a l'escriptor de Quart es culminaria el juliol de l'any vinent, en un acte amb el lema L'alzina persevera per reivindicar la vigència del seu llegat literari. De moment, com cada any, per avui dissabte, a 2/4 de 8 del vespre, hi ha convocada una passejada oberta a tothom pel Barri Vell de Girona en el decurs de la qual es llegeixen fragments del dietari Octubre.

L'obra literària de Pairolí inclou novel·les com El camp de l'ombra, El convit, El manuscrit de Virgili i Cera. Ara bé, l'escriptor també es va prodigar en el camp del periodisme i va treballar a la secció de Cultura d'aquest diari.

Els seus primers articles els va escriure a Presència el 1976. Als anys vuitanta va començar a col·laborar amb El Punt, i fins al 2011 hi va escriure opinió. Des del 2000, publicava sis dies a la setmana L'escaire, on opinava de tot, perquè res li era indiferent, i en tots els temes hi havia “sentit crític, reflexió, memòria i una mica de voluntat d'estil, que vol dir escriure els mots amb ordre i ambició de claredat” (De Teló).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA