cultura

Cultura

La rumba és de Mataró

La capital del Maresme és una peça clau en una mostra dedicada a aquest gènere musical on es destaquen les figures més rellevants

Està previst que l'exposició viatgi per altres ciutats del país

Pere Pubill Calaf, “Peret”, fill de Mataró, sempre serà el rei de la rumba catalana. Nascut al carrer de la Palma de la capital del Maresme, ha estat des de sempre un dels màxims exponents d'aquest gènere musical, que també ha servit per potenciar la marca Catalunya.

Però no només el malaurat Peret ha estat el responsable d'associar la ciutat amb el bo i millor de la rumba catalana. Els Ai Ai Ai, l'oncle Joanet i el mateix Rafalito Salazar també han estat mataronins il·lustres que al mateix temps s'han erigit en noms propis a dins d'un gènere musical que també està arrelat amb força a altres punts del país.

Precisament aquest és l'objecte de l'exposició que porta per títol Geografia de la rumba catalana i que es pot veure a la biblioteca Antoni Comas de Mataró fins al 31 de juliol. Amb fotografies de Juan Miguel Morales (grup Enderrock), textos de Jordi Martí i coordinació a càrrec del Grup Enderrock i la Forcat (Foment de la Rumba Catalana), aquesta mostra es va inaugurar al novembre del 2014 al Centre Artesà Tradicionàrius i durant aquest 2015 anirà per diferents poblacions.

La proposta és un viatge ràpid i molt visual pels llocs de la geografia catalana on han destacat algunes de les figures més rellevants de la rumba catalana. A banda de Mataró també hi tenen un paper destacat tres punts clau de Barcelona: la vila de Gràcia, Hostafrancs i el carrer de la Cera. Dins el barri gracienc hi destaquen en Sicus, impulsor de la reconeguda formació rumbera Sabor de Gràcia o Antonio Jiménez Maya, que imparteix classes de guitarra al barri barceloní.

Dos noms propis sobresurten de la zona d'Hostafrancs: l'un és Muchacho, que ha fet evolucionar el gènere i s'ha involucrat en projectes tan reeixits com La Troba Kung-Fú. Els altres són Los Manolos. Gràcies a aquests últims els Beatles van sonar com mai ho havien fet ni imaginat molta gent, i es van convertir –juntament amb Peret– en un dels màxims aparadors de Barcelona i la rumba catalana quan van actuar a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics del 1992.

La ciutat de Figueres també mereix un capítol a banda. Del municipi empordanès en destaquen dos personatges que van tenir relació amb el pintor Salvador Dalí. Són la tía Boteu, de qui es diu que ballava pel genial pintor figuerenc, i l'oncle Negre. D'ell, s'explica que va servir d'inspiració a Dalí per a dues de les seves obres més primerenques: Gitanillo (1916-18) i Gitano de Figueres (1923).

La mostra avança fins a la Catalunya del Nord, concretament a Perpinyà, on la rumba es va fer present a dos espais ben diferenciats: al barri Vell de Sant Jaume, i al polígon d'edificis de nova construcció del Vernet.

Una mirada cap al futur permet afirmar que la rumba catalana gaudeix de bona salut i que les noves generacions també són responsables de projectes de gran qualitat. Un d'aquests és La Troba Kung-Fú, també amb representació maresmenca amb el bateria argentoní Pep Terricabras, i els joves barcelonins Arrels de Gràcia.

I com no podria ser d'altra manera, en una exposició d'aquestes característiques tampoc no hi podien faltar referències al gran Gato Pérez.

Una passejada ràpida i amb ritme
Si alguna cosa té l'exposició sobre la rumba catalana a la biblioteca Antoni Comas de Mataró és la possibilitat que el visitant es faci una idea molt ràpida i visual sobre les grans figures d'aquest gènere a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA