cultura

Artaud, ara en espectacle

Jordi Jordi Coca adapta la conferència ‘El teatre i la pesta' en un muntatge al Grec

L'autor i director Jordi Coca ha fet una adaptació teatral que, en paraules del director del Festival Grec, Ramon Simó, tots els homes de teatre haurien volgut fer, des que Artaud va pronunciar la conferència a la Sorbona el 1933 sobre el teatre i la pesta: l'impulsor del teatre de la crueltat només concebia el teatre que pogués causar en la societat els estralls de la pesta en un cos humà. La resta era entreteniment. Esther Bové interpreta aquest text, extret d'aquella conferència mítica en què la gent sortia mig fastiguejada per un conferenciant (amb febre) que s'arrossegava per terra i escopia escuma, segons recullen els dietaris d'Anaïs Nin. L'obra es programa des del dijous i fins al 26 de juliol al Teatre de l'Akadèmia.

Jordi coca ha construït unes accions que són coherents amb el que exposa Artaud en la conferència i que, alhora, l'allunya del tòpic del personatge. L'actriu espera una persona a l'hora de sopar i avança al públic els seus pensaments radicals, però no necessàriament provocadors. Coca considera que “el tòpic” d'Artaud ha fet que transcendeixi el personatge per damunt de la persona. La manera d'expressar-los per part d'Artaud “ocultava el valor dels textos”, opina Coca: ofegant el personatge s'ha pogut anar a la veritable profunditat del text. Per exemple, el terme de teatre de la crueltat, més que identificar-lo en unes formes externes desagradables, “es referia l teatre del rigor”... Coca ha accedit a l'univers d'Artaud a partir de l'estudi sobre Josep Palau i Fabre (ha estrenat recentment al TNC Mots de ritual per a Electra, d'aquest autor), a més de publicar el llibre El teatre de Josep Palau i Fabre. Alquímia i revolta (1935-1958). No hi ha referències que ningú hagi dramatitzat la peça transformant la conferència en un espectacle teatral. Les accions a escena ja descriuen l'actitud radical d'Artaud, sense haver de recórrer a l'escàndol, pel que tothom el coneix.La conferència d'Artaud ja es preveia polèmica. La xerrada pretenia donar veus a l'avantguarda. Albert Camus llegiria la conferència el 1938. La repercussió d'aquesta lectura el va portar a publicar la novel·la La pesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA