cultura

Lloret mostra obra inèdita de Joan Llaverias

Una exposició a Can Saragossa ret homenatge a l'artista, de qui se celebra el 150è aniversari del seu naixement

Joan Llaverias i Labró (Vilanova i la Geltrú, 1865-Lloret de Mar, 1938) és considerat el descobridor artístic de la Costa Brava, ja que va saber captar amb gran sensibilitat els paisatges d'aquesta part del litoral català. La seva passió pel mar el va llançar a recórrer en barca de vela tota la costa, des de Tarragona fins a Cadaqués i, des del mateix moment, a immortalitzar-la pictòricament en quadres. Ara, amb motiu del 150 aniversari del seu naixement, tres entitats –el Museu Obert de Lloret de Mar, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i el Museu Marítim de Barcelona– s'han unit per retre-li homenatge. Ho han fet amb una exposició conjunta inaugurada al Museu de Can Saragossa de Lloret de Mar, on l'artista va viure vint-i-quatre anys i va acabar morint. Després, la mostra es traslladarà a Barcelona i finalment, a principi del 2016, a la seva localitat natal, Vilanova i la Geltrú.

L'exposició, titulada Llaverias i el mar i que es podrà visitar fins a l'octubre, ofereix un recorregut per l'evolució artística del personatge i destaca sobretot perquè exhibeix molta obra inèdita, propietat de la seva família. La mostra reivindica la figura de Llaverias com a dibuixant i pintor, però sobretot com aquarel·lista. Segons escriu en el catàleg de l'exposició l'historiador lloretenc Joan Domènech, una de les persones que més ha estudiat i treballat la seva obra, “hi practicava un detallisme de bon to, n'era virtuós, feia unes aiguades equilibrades, nítides. Era dels pocs artistes que hi sabia fer correccions amb l'esponja. La transparència de les aigües la sabia reflectir de manera magistral”. Segons explica, el mateix Llaverias deia en to d'humor que “les aquarel·les li sortien tan bé perquè pintava amb aigua de mar”.

Llaverias i Lloret de Mar

L'artista va començar a estiuejar a Lloret de Mar de manera fidel a partir de l'any 1914. Primer, hi va llogar una casa al carrer Sant Pere; més tard va anar a viure al barri de Venècia, en una època on va coincidir amb Josep Carner. El lloc que va pintar més va ser Santa Cristina, tant la seva platja com la processó marítima. Així ho va plasmar en el quadre titulat La processó de Santa Cristina (1921), que ha esdevingut un dels seus quadres més emblemàtics.

LES DATES

1914
S'instal·la de definitivament a Lloret de Mar, poble que ja coneixia, com ho demostren algunes pintures.
1885
presenta per primera vegada una pintura a una exposició del Centre d'Aquarel·listes de Catalunya.
1865
Neix a Vilanova i la Geltrú, en el si d'una família benestant, relacionada amb els negocis naviliers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts de l’escola de música per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona