cultura

Padrosa: “Peralada ha estat el gran referent de l'Empordà”

La bibliotecària del castell ha escrit la monografia ‘Peralada' dels Quaderns de la Revista de Girona

Inés Padrosa (Castelló d'Empúries, 1954), bibliotecària del castell de Peralada des de fa 29 anys, és per la seva feina una bona coneixedora de la llarga i rica història d'aquesta petita localitat altempordanesa on, com s'està recordant ara, va néixer fa 750 anys el gran cronista Ramon Muntaner, i on s'han viscut altres episodis transcendentals que Padrosa ha narrat, d'una manera tan sintètica i divulgativa com requereix la col·lecció, a la nova monografia Peralada, dels Quaderns de la Revista de Girona. “Peralada va arribar a ser el gran referent de l'Empordà i de la província, en bona part per la seva situació estratègica”, diu Padrosa, que ha invertit moltes hores de recerca arxivística en el llibre.

L'autora ha consultat l'Arxiu de la Corona d'Aragó, el del Regne de Mallorca i la Biblioteca del Real Monasterio de El Escorial, entre altres centres documentals, i en la seva investigació ha trobat documents de tot tipus: la factura que demostra que la marededéu del Carme que hi ha a la capella del mateix nom no es va fer a Olot, com sempre s'havia cregut, sinó que es va comprar a París a finals del segle XIX, o el document que acredita la venda del lloc d'Esponellà a Dalmau de Rocabertí per part d'uns jueus de Besalú, el 1308. Padrosa subratlla tant la importància que va tenir el call local, com la que van assolir els Rocabertí de Peralada, fins i tot esmentats a El Quixot com una de les famílies nobles més importants del seu temps.

El llibre parla també d'una nissaga més recent, la dels Suqué-Mateu, que van recuperar l'esplendor del castell, a través d'iniciatives com ara el festival d'estiu, però Padrosa remarca que aquest és “el llibre del poble”: la seva gent hi té un gran protagonisme i ha aportat algunes de les fotos que l'il·lustren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles